Mainos
Mainos

Väsymys aiheuttaa joka viidennen kuolonkolarin

Väsyneenä autoilu on hengenvaarallista. Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien mukaan väsymys aiheuttaa noin joka viidennen kuolonkolarin. Miehillä riski nukahtaa rattiin on suurempi kuin naisilla.

Suurimmillaan väsymys vastaa jopa humalatilaa. Rattiin nukahtaminen tai tarkkaavaisuuden herpaantuminen on todennäköisintä kesäöinä.

- Toisaalta kuumuus saattaa aiheuttaa väsymystä myös iltapäivisin, korvauspäällikkö Teemu Lahtero If Vahinkovakuutusyhtiöstä sanoo.

Autoilijat eivät välttämättä tunnista kesäliikenteen riskejä, sillä onnettomuuksia oletetaan sattuvan lähinnä talven lumi- ja räntäsateissa.

- Vakavia onnettomuuksia tapahtuu kuitenkin suurin piirtein yhtä paljon kesällä kuin talvella, Lahtero huomauttaa.

Liikenteessä vältettävä sokeria ja krapulaa

Yleensä valppautta heikentävää väsymystä aiheuttavat pitkä valvominen, vuorokaudenaika tai syöminen juuri ennen ajamista. Myös pitkä paikallaan olo, motivaation tilapäinen lasku, alkoholi, lääkkeet ja sairaudet heikentävät vireystilaa.

Myös kova nälkä, liiallinen sokerin nauttiminen ja krapula voivat herpaannuttaa keskittymiskykyä.

- Pitkän valvomisen jälkeen unen tarvetta ei välttämättä huomaa. Pitkä yhtämittainen valvominen vastaa kuitenkin humalatilaa, Lahtero muistuttaa.

Huono matkaseura kasvattaa kolaririskiä

Jos väsymys iskee tien päällä, paras hoito on välitön lepo. Kofeiinipitoinen juoma ja muutaman minuutin nokoset kohottavat vireystilaa jo huomattavasti. Myös ajovuorojen vaihto ja pirteä matkaseura auttavat jaksamaan.

Sen sijaan huono matkaseura voi heikentää liikenneturvallisuutta. Esimerkiksi kesken automatkan syttyvä riita kasvattaa kolaririskiä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme