Mainos
Mainos

Vauvan huonoa kohtelua ei ole helppo tunnistaa

Vauvojen kaltoinkohtelua ei ole läheskään aina helppo tunnistaa. Kyse ei välttämättä ole väkivallasta, vaan vakavista puutteista huolenpidossa.

- Kaltoinkohtelu voi olla hoidon laiminlyöntiä, vauvan jättämistä yksin, ruuatta jättämistä. Aihe on vaikea ja arkaluonteinen, eikä päivitteleminen ja tuomitseminen hyödytä, tiivistää Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtaja Ritva Karinsalo.

Ensi koteihin saapuu juuri niitä äitejä ja isiä lapsineen, joilla vauvasta huolehtiminen ei ole sujunut. Toimeentulo-, päihde- ja muut ongelmat ovat vieneet järjestyneen arjen mennessään.

Taustalla voi olla sekin, että äitiä itseään on vauvana kohdeltu kaltoin. Oman vauvan syntymä nostaa vanhat ahdistukset pintaan.

- Kun äitiin ensi kodissa iskee ahdistus, silloin on hyvä että hän pystyy antamaan vauvan ohjaajalle, toteaa Sinikka Rytkönen, Tampereen ensi- ja turvakodin lastensuojelun johtaja.

Huonosti kohdeltu vauva saattaa olla likainen, rikkinäisissä vaatteissa ja alipainoinen. Vauvan käytös kertoo jotain.

- Vauva saattaa vetäytyä ja välttää vuorovaikutusta. Tai hän voi olla oikein hurmaava ja yrittää saada huomiota osakseen hymyilemällä eikä itkemällä, kuvailee Rytkönen.

Väkivalta lisääntynyt

Vauvojen pahoinpitely vaikuttaa viime aikoina lisääntyneen. Arviolta joka sadas vauva joutuu Suomessa pahoinpidellyksi.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tehdyn selvityksen mukaan pahoinpitelyepäilyn vuoksi lapsille tehtävät tutkimukset ovat lähes kolminkertaistuneet muutamassa vuodessa. Tampereen seudulla tilanne on samansuuntainen.

- Osittain kyse on siitä, että pahoinpitelyt tunnistetaan entistä paremmin. Näyttää kuitenkin siltä, että väkivalta on myös todellisuudessa lisääntynyt, sanoo lastenlääkäri Maria Vahtola Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Vahtola korostaa, että ongelmat on tunnistettava ja niihin puututtava mahdollisimman varhain.

- Neuvoloihin ja terveydenhoitajiin pitäisi nyt panostaa todella paljon, sanoo Vahtola.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme