Mainos
Mainos

Vauvat vieroitushoidossa - "Vaikeinta kuunnella tuskaista itkua"

Naisten rankan päihteiden käytön seuraukset näkyvät synnytyssairaaloissa. Opiaattiriippuvaisille vauvoille joudutaan antamaan vieroitushoitoa.

Vieroitusoireet ovat lapselle tuskallisia ja usein vaikeita hoitaa.

Naistenklinikalla, Kätilöopistolla ja Jorvissa vauvoja on hoidossa jatkuvasti.

 – Joku lapsi on koko ajan jossain kolmesta yksiköstämme, kuvailee johtava ylilääkäri Jari Petäjä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin naisten- ja lastentautien tulosyksiköstä.

– Vieroitushoito on meillä normaalia arkea.

Äidit ovat joko käyttäneet huumeita tai olleet korvaushoidossa. Vastasyntyneen hoitojakso kestää tyypillisesti 2-4 viikkoa.

Vauvaa hoidetaan morfiinilla, jonka annosta pienennetään vähitellen.

"Vaikeinta kuunnella tuskaista itkua"

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Subutex- tai Metadoni-korvaushoidossa olevien äitien vastasyntyneet otetaan automaattisesti seurantaan.

Silloin kun äidin päihteiden käytöstä ei ole tarkkaa tietoa, hoitoon otetaan ne vastasyntyneet, joilla havaitaan oireita.

Vauvalla voi olla tärinöitä ja uniongelmia, tiheää hengitystä, lämpöä, oksentelua ja löysiä ulosteita.

– Vaikeinta on katsoa ja kuunnella kimeää, tuskaista itkua, sanoo osastonylilääkäri Outi Tammela TAYS:n lastenklinikalta.

Vierotusoireseurannassa ja - hoidossa on TAYS:issa vuosittain keskimäärin noin 5-10 vauvaa.

Päihdeongelmien lisäksi äidillä on usein hepatiitti, joka aiheuttaa vastasyntyneelle ylimääräistä seurantaa.

Näissä tapauksissa vastasyntyneet saavat B-hepatiittirokotukset.

Äiti ja lapsi tarkassa seurannassa

– Toisinaan erityisesti korvaushoidossa olevan äidin raskaus ja syntyneen lapsen hoito sujuvat onnellisesti tarkassa seurannassa.

Näin ei kuitenkaan läheskään aina käy ja lopulta päädytään lapsen huostaanottoon, kertoo Tammela.

– Huumevieroitettavat lapset eivät ole narkomaaneiksi tuomittuja. Aineet eivät yleensä vaurioita lasta fyysisesti, Petäjä sanoo.

Tammelan mukaan huumeista kokaiini supistaa sikiön aivoverisuonia ja voi tätä kautta lisätä aivovaurion vaaraa.

– Kokaiinin käyttö raskaana olevilla on onneksi erittäin harvinaista eikä ainakaan Tampereella ole havaittu yhtään tapausta. 

Alkoholivauriot pysyviä

Alkoholi aiheuttaa sikiölle pysyviä neurologisia vaurioita, joiden aste riippuu alkoholin määrästä ja jotka eivät välttämättä näy vielä synnytyssairaalassa.

Vaikeimmissa tapauksissa vauriot näkyvät päällekin päin vauvassa esimerkiksi poikkeavina kasvonpiirteinä ja rakennepoikkeamina.

Lapsen alkoholivaurioille ei ole hoitoa olemassa. Heidän hyväkseen sairaala ei voi tehdä mitään.

– Alkoholivauriot aiheuttavat voimattomuuden ja suuttumuksen tunnetta. Meillä pitäisi olla keinoja ehkäistä niitä, Petäjä miettii.

Samanlaisia tuntemuksia on Outi Tammelalla.

– Jokaisen huumeiden käyttöä kokeilevan tulisi tiedostaa, että hänestä voi jossain elämän vaiheessa tulla vanhempi. Silloin huumeiden käyttö vaikuttaa oman terveyden lisäksi täysin viattoman syntyvän lapsen terveyteen. 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot