Mainos
Mainos

Vauvojen pahoinpitelyt lisääntyneet

Vauvat joutuvat kokemaan fyysistä väkivaltaa yhä useammin. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tehdyn tutkimuksen mukaan pahoinpitelyepäilyt ovat kolminkertaistuneet kolmessa vuodessa. Tilanne on yhtä paha koko maassa. Tilannetta hankaloittaa resurssipula, minkä vuoksi perheen hoitoon pääsy voi viivästyä.

Tyksin lastenklinikalle tulee muutamia vakavasti pahoinpideltyjä lapsia joka kuukausi.

- Kallonmurtumat, kallonsisäiset verenvuodot, raajamurtumat, erityisesti alaraajan murtumat, reisimurtumat, säärimurtumat... ja sitten on näitä kemiallisia pahoinpitelyjä, jolloin vauvalle on annettu huumaavia lääkkeitä, luonnehtii dosentti, LT Timo Hurme.

Vauvojen kaltoin kohtelua on vaikea tunnistaa ja usein vanhemmat kiistävät syytteet. Pahimmissa tapauksissa esimerkiksi Tyksissä pahoinpidelty vauva on menehtynyt.

- Se voi johtaa pysyvään vammautumiseen ja sitten se voi johtaa pitkäaikaisiin mielenterveysongelmiin, joka on mun mielestä myös erittäin paha ongelma, Hurme sanoo.

Vauvojen pahoinpitelyn kasvun selittää osaltaan tutkimuksen lisääntyminen, mutta myös perheet voivat nykyään huonommin. Kuntien säästökuurit eivät helpota tilannetta. Esimerkiksi neuvoloiden kotikäynneistä heti synnytyksen jälkeen on luovuttu monissa kunnissa. Ensi- ja turvakotien liiton mukaan lastensuojeluilmoitukset eivät aina johda seurauksiin, koska siihen ei yksinkertaisesti ole resursseja. Lisäksi lasten psykiatreista on huutava pula kaikkialla Suomessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme