Mainos

Vauvojen vaihtuminen säikäytti, vastasyntyneiden merkintää tiukennettiin

Helsingin Naistenklinikalla merkitään vauvat nyt erikoistarkkaan. Vastasyntyneille laitetaan entisestä poiketen kaksi tunnistusranneketta, toinen ranteeseen ja toinen nilkkaan. Syynä on maaliskuun alussa tapahtunut vauvojen vaihtuminen Jyväskylässä.

Kätilö Heljä Suoanttila viettää tänään viimeistä työpäiväänsä Naistenklinikan synnytysosastolla. Takana on 35 vuoden rupeama ja tuhansien lapsien auttaminen maailmaan.

– Haikea on olo, tämä on ollut ihanaa työtä. Synnyttäminen on muuttunut paljon vuosien varrella ja erityisesti kivun lievitys sekä suhtautuminen siihen on muuttunut. Myös luonnonmukainen synnytys on tullut mukaan kuvioihin.

Myös vauvojen merkintä on muuttunut vuosien varrella. Ennen vastasyntyneille laitettiin hopeinen riipus kaulaan, jossa oli tietty numero.

– Papereihin merkittiin tarkasti jokaisen vauvan numero ja tiedot. Vanhemmat painoivat numeron muistiinsa. Nykyisin laitamme vastasyntyneelle peräti kaksi ranneketta. Ensimmäinen, jossa on äidin henkilötiedot, laitetaan välittömästi, kun vauva syntyy. Sitten kun vauvalle tehdään laboratoriopyyntö, antaa kone vauvalle oman sosiaaliturvatunnuksen ja se laitetaan sitten jalkaan, kertoo Suoanttila.

Vauvat eivät saa vaihtua

Turvatarkennukset ovat seurausta maaliskuun alussa sattuneesta vauvojen vaihtumisesta Jyväskylässä.

– Kyllä, ehdottomasti. Perheet ovat myös huomanneet asian ja ovat siitä hyvin tyytyväisiä. Turvallisuus ennen kaikkea, vaikka en ainakaan tiedä, että minun 35-vuotisen uran aikana olisi täällä Naistenklinikalla yhtään vauvaa vaihtunut. Ranneke laitetaan heti, joten en ymmärrä miten meillä vauva voisi vaihtua jos ei sitten joku leikkaa ranneketta pois tai jätä lukematta sen tietoja, mietiskelee kokenut kätilö Suoanttila.

Tarkennuksia vastasyntyneiden merkintään on tehty muuallakin kuin Naistenklinikalla. Jyväskylässä tunniste laitetaan nyt ranteen sijasta nilkkaan. Pelkona on se, että ranteesta se putoaa helpommin. Henkilöstö sai asiasta kirjalliset ohjeet. Kuopiossa henkilöstöä ohjeistettiin vastaavan tilanteen varalle ja siellä tunniste laitetaan hygieniasyistä yhä mieluummin ranteeseen kuin nilkkaan. Ranneke laitetaan aina äidin nähden synnytyssalissa. Tampereen viestintäpäällikkö Elina Kinnunen kertoo, että Tampereella tunniste on vauvan jalassa.

– Olihan tämä muistutus meille kaikille ja julkinen keskustelu on lisännyt tarkkaavaisuutta. Tärkeintä on tietysti se, että vauvaa siirrettäessä paikasta toiseen ja palautettaessa äidille katsotaan aina tarkkaan tunnistetiedot. Huolellisuus esimerkiksi lääkkeiden kanssa on mielestäni tärkeämpää, sanoo Kinnunen Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta. Turussa tiukennettiin valvontaa jo ennen Jyväskylän tapausta.

– Meillä otettiin käyttöön ns. siirtoraportti eli aina kun potilas siirtyy osastolta toiselle, niin henkilöllisyys tarkistetaan uudestaan. Puhumme ns. siirtotsekkauksesta. Lisäksi jos keskolassa joudutaan ottamaan pois tunnisteranneke, joka meillä vauvoilla on kädessä, niin lapsi siirretään vasta kun ranneke on laitettu takaisin. Läheltä piti -tilanteita meillä Turussa ei ole ollut, kertoo ylilääkäri Seija Grenman MTV3:lle.

Äidit ja isät eivät pelkää

32 tuntia synnytystä tehnyt tuleva äiti Johanna Hölli-Koskipirtti ei pelkää vauvojen vaihtumista.

– Minun puolesta voi laittaa ranteeseen ja nilkkaan, jos se luo turvallisuuden tunnetta. Mutta en todellakaan pelkää lapsen vaihtumista, kertoo Hölli-Koskipirtti.

Toissailtana kolmannen lapsensa, potran nelikiloisen poikansa synnyttänyt Miia Podschivalow on myös mielissään tuplavarmistuksesta.

– Varmaan ihan hyvä asia, että varmistetaan ettei satu vahinkoja. En kyllä ollut kiinnittänyt siihen mitään huomiota. Jyväskylän tapauksen jälkeen kyllä mietin hetken, että voiko noin todella tapahtua. Onneksi kuitenkin kävi parhain päin ja oikea vauva löysi oikean äidin, Podschivalow sanoi MTV3:lle käärö sylissään. Pienen pojan verensokeria tarkkaillaan, koska äidillä on diabetes.

– Meillä on identtiset kaksoset, että jos toinen katoaisi, niin toinen varmaan löytyisi. Periaatteessa kuitenkin hyvä, että varmistetaan. Emme pelänneet, että vauvat vaihtuisivat. Luottamus julkiseen terveyspalveluun on jykevä, naureskelee tuoreiden tyttökaksosten isä Heikki Parviainen. Kun isä hoitaa haastatteluhommat, niin äiti Minna Suutari hymyilee sängyllä - väsyneenä, mutta selvästi onnellisena.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot