Mainos
Mainos

Väyrynen korjaisi työreformia

Keskustan ehdottamaa työreformi pitäisi panna uusiksi, ja sen toimenpiteiden rahoituksesta pitäisi esittää realistinen suunnitelma, katsoo puolueen entinen puheenjohtaja, EU-parlamentaarikko Paavo Väyrynen.

Väyrynen kirjoittaa Suomenmaassa, Pohjolan Sanomissa ja Karjalan Maassa, että hän ei ole kaikilta osin ymmärtänyt työreformin ongelmallisimpia osia, niitä jotka liittyvät työmarkkinoiden sopimusjärjestelmään. Väyrysen mielestä nykyinen keskitetty sopimusjärjestelmä pitäisi säilyttää työreformista huolimatta. Sen puitteissa voisi sopimista hajauttaa yritys- ja työpaikkatasolle.

Sopimusjärjestelmän suurimmat ongelmat liittyvät Väyrysen mielestä siihen, että sopimuspöydässä ovat vain suurten yritysten ja niiden työntekijöiden edustajat. Sopimisoikeuden antaminen pienyrittäjien järjestöille ei korjaisi tilannetta kuin työnantajapuolella, Väyrynen totesi. Sen sijaan pitäisi turvata pienyritysten työnantajien ja työntekijöiden edustus työmarkkinajärjestöissä.

-Kun työmarkkinajärjestöillä on nykyään ratkaiseva vaikutus maamme taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen kehitykseen, olisi paikallaan, että niiden sisäisestä demokratiasta säädettäisiin lailla, kuten puolueiden osalta on tehty aikaisemmin, Väyrynen ehdottaa. Lailla voitaisiin selkeyttää myös työtaisteluihin liittyvät sisäiset menettelytavat.

Väyrynen kirjoittaa kolumnissaan, ettei työreformin perusoivallus ole keskustan oma tai edes kovin omaperäinen. Lähes kaikki puolueet Suomessa ja läntisessä Euroopassa ovat keksineet saman. -Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että nykyinen verotus- ja sosiaaliturvan rahoitusjärjestelmä suorastaan rankaisee yrittämistä, työn teettämistä ja työn tekemistä. Yhtä mieltä ollaan myös byrokratian kielteisistä vaikutuksista yritystoimintaan ja työllisyyteen, Väyrynen totesi.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme