Mainos
Mainos

Väyrynen: Lännessä aihetta itsekritiikkiin Venäjän vuoksi

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk.) mielestä Venäjän nykyinen tilanne antaa aihetta itsekritiikkiin myös länsimaissa.

Väyrynen kirjoittaa mm. Satakunnan Kansassa julkaistussa kolumnissaan, että Venäjällä turvauduttiin länsimaiden neuvojen ja jopa painostuksen ohjaamana shokkiterapiaan ja alettiin toteuttaa raakaa markkinataloutta.
-On totta, että Venäjän nykyiset vaikeudet johtuvat paljolti siitä, ettei uudistuksia ole kyetty toteuttamaan riittävän ripeästi.
-Suurempi syy on kuitenkin ilmeisesti se, että uudistuspolitiikkaan valittiin alun perin väärä strategia. Ja tähän strategiaan Venäjän johdattelivat länsimaiden poliitikot, talousasiantuntijat ja pankkiirit, Väyrynen kirjoittaa.

Kun länsimaissa on tapana sanoa, että markkinatalous ja demokratia käyvät käsi kädessä, näyttävät ne Venäjällä Väyrysen mukaan joutuvan ristiriitaan keskenään.
-Venäjän nykyinen markkinatalous on taloudellista harvainvaltaa, jolla ohjataan demokratian periaatteiden vastaisesti myös poliittista päätöksentekoa.
-Toisaalta Venäjän kansa saattaa kaiken kokemansa jälkeen päätyä kansanvaltaisia teitä - parlamenttivaaleja - käyttäen ratkaisuun, joka merkitsee ainakin osittaista poikkeamista markkinatalouden periaatteista. Väyrynen arvioi, että edessä voi olla ainakin osittainen paluu valtiojohtoisempaan järjestelmään, koska vaikutusvaltaiset rahapiirit eivät hyväksy kunnollista verotusjärjestelmää ja toimivia talouselämän pelisääntöjä.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme