Mainos
Mainos

Väyrynen pettyi WTO-neuvottelujen kariutumiseen

Maailman kauppajärjestön WTO:n vapaakauppaneuvottelujen kariutuminen sai aikaan syviä huokauksia. Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk.) harmitteli sitä, että pitkään kestäneet neuvottelut tyssäsivät lopulta vähäpätöiseen kiistaan.

-Pettymys on hyvin suuri. Runsaan viikon aikana saavutettiin valtava edistyminen monissa asioissa, ja näköpiirissä oli hyvä sopimus, Väyrynen kuvailee.

Maailmankaupan vapauttamissopimusta jarruttivat tällä kertaa Yhdysvallat, Intia ja Kiina, jotka eivät löytäneet yhteisymmärrystä maataloustuotteiden suojatulleista. Seinä tuli vastaan viimeisessä kiistakapulassa, sillä WTO:n jäsenmaat olivat jo päässeet sopuun paristakymmenestä muusta vaikeasta yksityiskohdasta.

-Suomi ei erityisesti menettänyt mitään, mutta EU-maana ja avoimena taloutena me olemme hyvin kiinnostuneita siitä, että maailmankaupan järjestelmä selkiytyisi ja kaupan avoimuus lisääntyisi. On pelättävissä, että protektionistiset paineet nyt kasvavat, Väyrynen korostaa.

Vaikka Genevessä ei vielä vietetty uuden vapaakauppasopimuksen hautajaisia, Väyrynen ei lähtenyt veikkaamaan keskustelujen uudelleenlämmittämisen aikataulua. Pallo on nyt Yhdysvalloilla, Intialla ja Kiinalla.

-Euroopan unioni on valmis jatkamaan neuvotteluja milloin tahansa. Jos kovin kauan aikaa kuluu, nyt tehdyn työn arvo heikkenee, koska olosuhteet muuttuvat, Väyrynen arvioi.

"Tavoite alkaa vesittyä"

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää neuvottelujen kariutumista valitettavana. Kun Dohan kierrokseksi kutsuttuja neuvotteluja on käyty jo seitsemän vuotta, alkaa usko uuteen sopimukseen olla vähissä.

-Neuvottelukierroksen tavoitetaso on pitkin matkaa laskenut siitä, mitä elinkeinoelämä alun perin odotti. Tavoitteet alkoivat vesittyä jo muutama vuosi sitten, kun neuvottelupöydästä poistettiin investoinnit, huomauttaa EK:n johtava asiantuntija Simo Karetie.

Karetie pitää epätodennäköisenä sitä, että WTO-maat ryhtyisivät kovinkaan nopeasti uuteen neuvotteluponnistukseen. Tilannetta hankaloittavat vallanvaihdokset isoissa neuvottelumaissa, kun Yhdysvalloissa vaihtuu presidentti esikuntineen, Intiassakin valmistaudutaan vaaleihin ja EU:kin saa uuden komission ensi vuonna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme