Mainos
Mainos

Väyrysen ja Stubbin nokkapokka: Kaikista perusasioista eri mieltä

Ulkomaan kauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen paljastaa tuoreessa kirjassaan olevansa kaikista perusasioista eri mieltä kuin ulkoasianministeri Alexander Stubb. Molemmat herrat tekevät kuitenkin työtä samassa ministeriössä. Miten tämä on mahdollista?

Väyrynen käy läpi tuoreessa kirjassaan Suomen politiikan ja oman uransa kipupisteitä viime vuosikymmeniltä aina nykypäivään asti. Huonomminkin olisi voinut käydä -kirja on samalla eräänlainen politiikan kulisseihin kurkistava paljastuskirja.

Radio Novan haastattelussa Väyrynen kertoo avoimesti että ulkoministeriössä miesten välillä on hyvin selkeä linjaero.

- Alex haluaa, että Suomi viedään nopeasti Natoon. Minä en taas pidä sitä viisaana. Alex on innokas federalisti eli haluaa Euroonpan unionin kehittyvän liittovaltioksi. Minä en sitä hyväksy, vaan haluan että unioni on itsenäisten valtioiden liitto, Väyrynen listaa.

Listaa voi jatkaa edelleen. Globaalissa politiikassa Stubb haluaisi, että Euroopan unioni kehittyisi ulko- ja turvallisuuspoliittiseksi mahtitekijäksi, kun taas Väyrynen haluaisi, että EU:n ulkosuhteissa painottuisivat kehitys, kauppa ja ympäristöasiat. Väyrynen ajaisi Suomea myös taloudelliseksi voimatekijäksi maailmanlaajuisesti.

- Olemme siis kaikista perusasioista eri mieltä, Väyrynen nauraa.

"Hyväntahtoista naljailua"

Väyrynen sanoo silti tulevansa Stubbin kanssa erittäin hyvin toimeen.

- Olemme molemmat todenneet, että olemme toisillemme aika haastavat kämppäkaverit, Väyrynen nauraa.

Väyrynen sanoo hyvien välien salaisuudeksi sen, ettei hän hauku nykyistä ulkoministeriä. Naljailu miesten välillä on hyväntahtoista.

- Sanon vain, mitä hän on sanonut tai tehnyt. Jos hän kokee sen haukkumisena, on se aikamoista itsekritiikkiä.

Väyrynen harmittelee kuitenkin sitä, ettei heillä miesten kesken ole juuri aikaa käydä yhteisesti esimerkiksi kahvilla.

- Minä olen toivonut, että yhteisiä hetkiä olisi, mutta niitä ei ole. Me usein kuulemme ja luemme lehdistä, mitä toinen on tehnyt ja sanonut.

Väyrynen vaikuttaa tyytyväiseltä

Radio Novan haastattelussa veteraanipoliitikko Väyrynen vaikuttaa tyytyväiseltä siihen, miten elämä on häntä vienyt. Entä jos Väyrynen olisi valittu presidentiksi - millainen Suomi olisi?

- Se olisi paljon parempi kuin tämä nykyinen. Kyllä Suomen suunta olisi ollut aika lailla toisenlainen, Väyrynen heittää.

Väyrysen mielestä Suomelle olisi ollut parempi vaihtoehto pysytellä Euroopan unionin ulkopuolella.

- Olisi ollut parempi, jos olisimme pysytelleet Euroopan talousalueessa ja tehneet tiiviisti pohjoismaista yhteistyötä. Varsinkin nyt kun nämä Euroopan talouskriisit ovat käsillä niin tuntuu yhä vahvemmin siltä, että parempiakin teitä olisi ollut, Väyrynen sanoo.

Väyrysellä on siis joitakin samoja näkemyksia kuin perussuomalaisten puheenjohtajalla Timo Soinilla. Väyrynen ei kuitenkaan tunne Soinia henkilökohtaisesti.

- En oikeastaan tunne häntä hyvin henkilökohtaisesti, mutta kyllähän hänen Eurooppa-politiikkansa on lähellä sitä, mitä minä olen vuosikymmenten ajan edustanut. Tosin Soini menee viihteen puolelle kommenteissaan, hän ei ota juurikaan kantaa asioihin ja hänellä on lähinnä vain sutkautuksia ja letkautuksia, joilla hän hakee kansansuosiota, Väyrynen analysoi.

Väyrynen haluaisi ulkoministeriksi

Väyrysen ura jatkuu ja hän on eduskuntavaaliehdokkaana keväällä Uudenmaan vaalipiiristä. Millaiset mahtavat olla Väyrysen tulevaisuudensuunnitelmat?

- Minun pitäisi saada paljon ääniä puolueelleni ja itselleni, jotta olisimme mukana päättämässä asioista. Olen itse asettanut tavoitteekseni, että pääsen takaisin ulkoministeriksi, jota hoidin yli 10 vuotta aiemmin.

Väyrynen haluaa luonnollisesti olla mukana vaikuttamassa.

- Nuorempi kollegani johtaa nyt asioita väärään suuntaan.

Entä presidentinvaaliehdokkuus?

- Tuskinpa minua enää presidenttiehdokkaana nähdään, hän kuittaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme