Mainos

Vedenalaisen luonnon kartoitus etenee

Suomen rannikoilla tutkitaan, miltä luonto näyttää merenpinnan alapuolella. Tutkimustulosten perusteella laaditaan karttoja, jotka kertovat lajien levinneisyydestä ja luontotyypeistä.

Saaristomerellä ja Merenkurkussa selvitetään loppukesän aikana, miltä luonto näyttää merenpinnan alapuolella. Tutkimustulosten perusteella laaditaan karttoja, jotka kertovat lajien levinneisyydestä ja luontotyypeistä. Karttoja voidaan aikanaan hyödyntää esimerkiksi satamien ja luonnonsuojelualueiden suunnittelussa.

Suomen ympäristökeskuksen SYKEn vetämä vedenalaisen meriluonnon inventointiohjelma alkoi Saaristomerellä kaksi vuotta sitten. VELMU-nimen saaneeseen projektiin osallistuu joukko seitsemän eri ministeriön alaisuudessa toimivia tutkimuslaitoksia.

- Tavoitteenamme on kartoittaa vuoteen 2014 mennessä koko Suomen rannikon vedenalaiset luontotyypit ja koota tieto helposti hyödynnettävään muotoon. Itämeren luonnosta tiedetään toistaiseksi vain vähän, projektijohtaja professori Saara Bäck SYKEstä kertoo.

Mallinnus auttaa kartan tekijää

Merenpohjan kattava haravointi on käytännössä mahdotonta ajankäytön ja kustannusten vuoksi. Siksi tutkijat perkaavat läpi etukäteen valittuja merialueita, joita tarkastellaan muun muassa pohjanäytteiden, viistokaikuluotaimen ja pohjasta otetun videokuvan avulla. Tarvittaessa pinnanalaista maisemaa käydään katsomassa sukeltaen tai snorklaten.

- Tietoihin liitetään jo olemassa olevia havaintoja syvyyksistä, tuuli- ja aaltoenergian vaikutuksesta sekä pohjan geologiasta. Laadimme matemaattisia malleja, joista voimme päätellä millainen merenpohjan pitäisi olla vastaavilla alueilla, vs. professori Johanna Mattila Åbo Akademista kuvailee karttojen laatimista.

Saaristomerellä kenttätyöt jatkuvat vielä Nauvon ja Korppoon vesillä ja ovat juuri alkaneet myös Merenkurkun tietämillä. Ensimmäiset kartat valmistuvat muutaman vuoden kuluessa.

- Tutkittavaksi voidaan valita jatkossa vaikkapa seutu, jolle suunnitellaan tuulivoimalapuistoa. Inventoitavien alueiden määrää ei ole päätetty etukäteen, Saara Bäck sanoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot