Mainos
Mainos

Veikko Hursti kuollut

Hursti tuli tunnetuksi erityisesti kodittomille järjestämistään joulu-, juhannus- ja itsenäisyyspäiväjuhlista.

Kuuluisa kodittomien ja vähäosaisten auttaja Veikko Hursti on kuollut. Hursti kuoli sairaskohtaukseen kotonaan Helsingin Herttoniemessä viime yönä. Hän oli 80-vuotias.

Sosilaalineuvos Veikko Hursti tuli tunnetuksi erityisesti kodittomille järjestämistään joulu-, juhannus- ja itsenäisyyspäiväjuhlista. Hursti järjesti myös erilaisia keräyksiä ja ruokalahjoituksia.

Veikko Hursti syntyi seitsenlapsiseen perheeseen. Hänen isänsä oli metodistipappi ja äitinsä, matematiikan opettaja ja kirjanpitäjä, oli hurskas uskovainen.

Hursti aloitti mainosuralla taitelijana, mutta hänen lupaavasti alkanut uransa keskeytyi talvisotaan, kun Hursti ilmoittautui Suojeluskuntapoikiin. Jatkosotaan hän meni vapaaehtoisena ja osallistui siihen kaksi vuotta.

Sodan jälkeen Hurstin elämä jatkui mainospiirtäjänä ja taitelijana, laulajana ja sirkustaiteilijana. Vuonna 1949 solmitun avioliiton jälkeen hän jätti sirkusuran. Uskonnollisen herätyksen hän sai perhettä kohdanneiden kovien koettelemusten jälkeen - perhe menetti asuntonsa ja lapset joutuivat väliaikaisesti lastenkotiin.

Veikko Hursti päätti omistautua vähäosaisten auttamiseen ensin lähestymällä rappioalkoholisteja, joita hän muun muassa jouluisin vei aluksi kotiinsa, kylvetti ruokki ja vaatetti. Toiminta laajeni sen jälkeen Helsingin messuhallin joulujuhlien järjestämiseen ja ruoan ja vaatteiden jakeluun eri puolilla Helsinkiä ja keräyksiin vähäosaisten auttamiseksi.

Hurstille myönnettiin vuonna 1995 kultainen Helsinki-mitali. Vuonna 1993 hänet valittiin Vuoden uusmaalaiseksi, ja yleisöäänestyksissä hänet on valittu muun muassa vuoden helsinkiläiseksi ja vuoden stadilaiseksi. Vuonna 1986 presidentti Mauno Koivisto myönsi Veikko ja Lahja Hurstille Pro Benignitate Humana -mitalin inhimillisestä auliudesta sekä pitkäaikaisesta lähimmäisen auttamis- ja laupeudentyöstä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 10.05.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme