Mainos
Mainos

Velkajärjestelyyn pääsyn helpottamista selvitetään

Oikeusministeriö selvittää mahdollisuutta helpottaa yksityishenkilöiden pääsyä velkajärjestelyyn. Myös maksuohjelmien lieventämistä harkitaan.

Oikeusministeri Koskinen

Ministeriö ilmoitti lähettäneensä eri tahoille kyselyn velkajärjestelylain mahdollisista epäkohdista ja korjaustarpeista. Oikeusministeri Johannes Koskisen mukaan selvitys koskee erityisesti niitä velallisia, joiden velat ovat pääosin lamaa edeltävältä ajalta. Koskinen toteaa, että tarkoituksena on arvioida, voitaisiinko velkajärjestelyyn pääsyn kriteereitä heidän osaltaan väljentää.

Nykylain perusteella velkajärjestely evätään heistä monilta. Lausuntoa nykylain toimivuudesta pyydetään mm. velkojilta ja perintäalalta sekä velkaantuneita avustavilta viranomaisilta ja yhdistyksiltä. Ministeriö odottaa vastauksia maaliskuun loppuun mennessä.

Velkajärjestelyssä ei ole kyse ihan taskurahoista. Maksuohjelmissa on nykyään noin 40 000 vakaviin velkaongelmiin ajautunutta suomalaista. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen selvityksen mukaan vuosien 1993-99 maksuohjelmien yhteisvelkamäärä oli lähes 22 miljardia markkaa. Velkajärjestelyssä olevien keskimääräinen velka on puolen miljoonan markan tietämillä.

Ilmapiiri suosii väljentämistä

Laki velkajärjestelyistä astui voimaan vuonna 1993. Neljä vuotta myöhemmin järjestelyyn pääsyn ehtoja kiristettiin joiltain osin. Muutos johti siihen, mistä velkaneuvojat ennen lainmuutosta varoittivat: joillakin paikkakunnilla hylättyjen hakemusten määrät ensi alkuun jopa tuplaantuivat.

Lainsäädäntöjohtaja Mikko Könkkölä oikeusministeriöstä sanoo, että nykyään hakemuksista hylätään 10-11 prosenttia. Hän arvioi viimeaikaisen julkisen ja poliittisen keskustelun kallistuneen siihen suuntaan, että ehtoja tulisi pikemminkin väljentää kuin tiukentaa uudelleen.

-Vielä vuosi sitten tuntui, että keskustelu kallistui toiseen suuntaan. Silloin moni katsoi, että velkajärjestelyyn pääsi liian helpolla, Könkkölä sanoo. Noin 15000 suomalaista on jo käynyt läpi velkajärjestelyn, jonka maksuohjelma laaditaan yleensä viiden vuoden mittaiseksi. Viime vuonna velkajärjestelyyn hakeutui tuomioistuinten kautta yli 3000 ihmistä.

Tuomioistuinten ulkopuolella sovitaan vapaaehtoisia velkajärjestelyjä arviolta suunnilleen saman verran. Hakemusten määrä on viime vuosina laskenut, kun 1990-luvun laman jälkiä on saatu siivottua. Tyypillisiä tapauksia ovat lainojen maksajiksi ajautuneet takaajat ja konkurssiin joutuneet yrittäjät, joille on jäänyt päälle mittavat velkavastuut.

-On kuitenkin sellaisiakin tätä vanhaa kantaa olevia tapauksia, jotka eivät joko ole saaneet velkajärjestelyä tai eivät syystä tai toisesta ole siihen edes hakeutuneet, Könkkölä sanoo. Hän arvioi, että mahdollinen esitys lainmuutokseksi valmistuu aikaisintaan vuoden 2002 keväällä tai syksyllä.

Helpotuksia jo tullut

Esimerkiksi evankelis-luterilainen kirkko on puhunut voimakkaasti velkavankien aseman parantamisen puolesta. Syyskuussa arkkipiispa Jukka Paarma luovutti pääministeri Paavo Lipposelle kirkkohallituksen kirjelmän, jossa toivottiin nopeita toimia velkasyrjäytyneiden vapauttamiseksi veloistaan.

Joitakin helpotuksia ylivelallisten tilanteeseen on jo tullut tai tulossa. Tämän vuoden alussa voimaan astuneen uuden lain mukaan talous- ja velkaneuvonnan pitää olla jokaisen kuntalaisen saatavilla. Lisäksi oikeusministeriössä on valmisteltavana lainmuutos ulosoton määräaikaistamisesta.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme