Mainos
Mainos

Velkasovintoja odotettua vähemmän

Lähes 2000 velallista on tehnyt vapaaehtoisen velkasovinnon ohjelman ensimmäisen vuoden aikana. Alkuperäinen tavoite jäänee kuitenkin saavuttamatta.

Velkasovinto-ohjelman ensimmäisen vuoden aikana 1 965 velallista on tehnyt vapaaehtoisen velkasovinnon. Ohjelman seurantaryhmä arvioi, että kaksivuotisen ohjelman aikana voidaan parhaassa tapauksessa saada aikaan 10 000 sovintoa.

Oikeusministeriön mukaan ohjelma on aktivoinut velallisia ja tehnyt sovintomahdollisuuden aiempaa tutummaksi. Tämä saattaa olla syynä siihen, että velkasovintoja on tehty muissakin kuin ohjelman piiriin kuuluvissa veloissa.

Ohjelman seurantaryhmä toteaa yksivuotisraportissaan, että ohjelmalle alun perin asetettua tavoitetta ratkaista pääosa lama-ajan velkaongelmista ei kuitenkaan voitane saavuttaa. Ryhmä arvioi lisäksi, että menettelyyn ovat hakeutuneet aktiivisimmat ja mahdollisesti myös hyvätuloisimmat velalliset. Puolella sovintoa hakeneista velkaongelma liittyy aikaisempaan yritystoimintaan, joko yrittäjänä tai takaajana.

Neljännes veloista hoidettu kertasuorituksena

Velkasovinto-ohjelma käynnistyi syyskuussa 2002. Ohjelmaan ovat sitoutuneet valtio, pankit ja Takuu-Säätiö. Sitä noudattaa myös pääosa perintäalasta.

Tavoitteena on auttaa niitä lama-ajan velallisia, jotka ovat jääneet esimerkiksi velkajärjestelyn ulkopuolelle tai joiden aiemmat yritykset ratkaista velkaongelmansa ovat epäonnistuneet.

Ohjelman avulla velallinen voi sopia velkojien kanssa kertasuorituksesta tai maksuohjelmasta, jonka täyttämisen jälkeen hän vapautuu lopuista veloistaan. Neljännes sovinnoista on tehty kertasuorituksena. Lakisääteisessä velkajärjestelyssä mahdollisuutta ei ole.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 24.10.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme