Mainos
Mainos

Velvollisuudentunto ajaa suomalaisia vaaliuurnille – epäluottamus merkittävä syy jäädä nukkuvien puolueeseen

Tärkein äänestämään ajava tekijä kuntavaaleissa oli velvollisuudentunne, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Hieman yli 80 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioi, että äänestämisen kokeminen kansalaisvelvollisuudeksi vaikutti vaaliuurnille lähtemiseen paljon tai melko paljon.

Muita merkittäviä äänestämään ajavia tekijöitä olivat tunne äänen vaikuttavuudesta kotikunnan asioihin ja vaalin lopputulokseen, hyvän ehdokkaan löytyminen ja halu tukea ehdokasta. Myös halu tukea jotakin puoluetta vaikutti päätökseen käyttää äänioikeutta.

Eri tahojen suosituksilla ja kehotuksilla ei ollut merkittävää vaikutusta äänestämispäätökseen. Myöskään kuntavaalien alla tapahtuneet terrori-iskut Pietarissa ja Tukholmassa eivät merkittävästi vaikuttaneet äänestysaktiivisuuteen. Vain noin kymmenen prosenttia äänestäjistä arvioi edellä mainittujen tekijöiden vaikuttaneen paljon tai melko paljon päätökseen äänestää.

Merkittävimmät syyt jättää äänestämättä olivat epäluottamus politiikkaa kohtaan ja vaikeus löytää itselle sopivaa ehdokasta.

Muita keskeisiä syitä jättää äänestämättä olivat tunne asioiden hoitumisesta hyvin ilman äänestämistäkin sekä äänestämisen vähäinen hyöty itselle. Niin ikään äänestämättä jättämiseen vaikuttivat vaikeus löytää itselle sopivaa puoluetta ja epäusko yhden äänen vaikuttavuuteen.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimusta varten haastateltiin huhtikuussa kuntavaalien jälkeen hieman yli tuhatta 18–75-vuotiasta suomalaista.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot