Mainos
Mainos

Venäjä esittää Suomen venäläisille virallista asemaa

Suomessa on jo nyt noin 50 000 venäjänkielistä asukasta. Venäjän Suomen suurlähettilään mukaan Viron viimeaikaiset tapahtumat ovat omiaan erottamaan kansoja.

Venäjän Suomen-suurlähettiläs Aleksandr Rumjantsev esittää, että Suomen venäjänkieliset asukkaat saisivat lakiin nojaavan kansallisen vähemmistön aseman.

Suomessa on nyt noin 50 000 venäjänkielistä asukasta, suurlähettiläs huomauttaa.

Rumjantsev korosti, että kyse on toiveesta. Suomessa on pulaa venäjäntaitajista esimerkiksi teollisuudessa samaan aikaan kun venäjän opiskelu on vähäistä, hän arvioi.

Patsaskiistasta "vakavia seurauksia"

Venäjän Suomen-suurlähettilään mukaan Viron neuvostopatsaskiistalla voi olla "vakavia seurauksia sekä Viron että EU:n kannalta". Hän ei sanonut, mitä nämä seuraukset voisivat olla.

- Ratkaisut kuuluvat Venäjän ulkopolitiikkaan, Rumjantsev sanoi.

Hänestä Viron tapa siirtää kiistelty sotilasmuistomerkki ja sen lähistölle haudatut vainajat on omiaan luomaan jakoa kansojen välille.

- Yleisinhimillinen moraalin kannalta 2000-luvun sivistyneestä maailmassa tällaiset tapahtumat eivät ole sallittavia. Kaikki se mitä Virossa tapahtui ja tapahtuu - ja se miten kaikki tapahtuu - tarkoittaa pilkkaavia, herjaavia toimia, jotka eivät lainkaan yhdistä kansoja, hän sanoi tavatessaan Ulkomaantoimittajien yhdistyksen jäseniä.

Hän korosti tarkastelevansa asiaa moraaliselta kannalta:

- En halua antaa arviota minkään maan hallitukselle enkä puuttua sisäisiin asioihin.

Sotavainajien hautojen avaamista hän piti vainajien häpäisynä ja sanoi omaisten vastustaneen jäännösten siirtoa sotilashautausmaalle, minne sijoiltaan siirretty Pronssisoturikin on tarkoitus pystyttää.

Venäjän kanta Suomen Nato-optioon yhä kielteinen

Venäjän kanta Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen on entisellään.

Ratkaisu on Suomen sisäinen asia, ja siihen sillä on laillinen oikeus itsenäisenä valtiona, mutta mahdollinen Nato-jäsenyys vaikuttaisi Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin, sanoo Suomen Venäjän-suurlähettiläs Rumjantsev.

Uuden hallituksen kokoonpano ja ulkopoliittisen ohjelman uudet muotoilut eivät hänestä ole muuttaneet Suomen kantaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme