Mainos
Mainos

Venäjä: Ilmatilan loukkaukset eivät tahallisia

Venäläisministerin mukaan mahdolliset rajaloukkaukset saattavat johtua Suomenlahden lentokäytävien kapeudesta.

Venäjä ei usko sen koneiden loukanneen Suomen ilmatilaa ainakaan tahallisesti.

Venäjän varaulkoministeri Vladimir Tschizhov sanoi MTV:n uutisille, että Venäjä on juuri saanut Suomesta tarkat tiedot väitetyistä rajaloukkauksista. Hän ei kuitenkaan heti niele suomalaistietoja:

- Kyseessä on väite. Sotilasvoimamme tutkii parhaillaan yksityiskohtaisesti väitteiden luonnetta. Ne tutkitaan huolella, ja kaikki vastaukset annetaan aikanaan.

Tschizhov uskoo, että tahallisia loukkauksia ei ole tehty.

- Jos tahattomia on, oletan maittemme sotilasviranomaisilla olevan kokemusta asioiden käsittelystä yhdessä. Tilannetta voitaisiin parantaa tarkistamalla lentokäytäviä Suomenlahdella, jossa ne ovat paljon kapeampia kuin muualla Euroopassa. Meidän on vältettävä kaikkia väärinymmärryksiä ja virhetulkintoja.

Tschizov ei kommentoi sitä, onko Suomen hallituksen tapa reagoida lähettämällä nootti Venäjälle oikea.

- En ota kantaa Suomen hallituksen toimintaan, hän sanoi.

Venäjän varaulkoministerin ehdotus ahtaan lentokäytävän tarkistamisesta tai parantamisesta on käytännössä mahdotonta, koska raja noudattaa Suomen valtakunnan rajaa.

Suomen sotilaskone seurasi Venäjän alusta

Venäjän televisio väitti aiemmin keväällä, että ystävälliseksi luetun naapurimaan eli tiettävästi Suomen sotilaskone oli seurannut Venäjän Itämeren laivaston komentajan alusta. Komentaja koki tapauksen kiusalliseksi.

Puolustusvoimain komentajan, amiraali Juhani Kaskealan mukaan suomalaisilla hävittäjillä on täysi oikeus lähestyä maamme ilmatilaan luvatta tullutta konetta. Lähestyminen on pakko tehdä jo senkin takia, että kone voidaan tunnistaa.

- Tietysti tunnistavan koneen täytyy mennä aika lähelle, jotta saadaan alueloukkauksen diplomaattisten toimenpiteiden ja tutkinnan edellyttämät tiedot, mm. saadaan rekisterinumero ja konetyyppi tunnistettua. Jos kyseessä on kone, joka on sillä hetkellä loukkaamassa Suomen ilmatilaa, niin meikäläisillä hävittäjillä on tietysti kaikki oikeudet omassa ilmatilassaan mennä osoittamaan koneelle, että se on navigaatiovirheen tehnyt, perustelee Kaskeala.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme