Mainos
Mainos

Venäjä ja EU vakuuttivat Lahdessa yhteistyöhalujaan

Eilen päättyneessä EU-maiden ja Venäjän epävirallisessa huippukokouksessa molemmat osapuolet painottivat energiasuhteiden kehittämistä. Esillä oli myös Venäjän ja Georgian kiista sekä toimittaja Anna Politkovskajan murha.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vei pääosan Euroopan unionin epävirallisessa huippukokouksessa Lahdessa. Eniten tilaa EU:n ja Venäjän reilun kahden tunnin illallisella saivat energiakysymykset.

Putin sanoi tapaamisen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että edellytykset energiayhteistyön kehittämiselle ovat hyvät. Hän ei sulkenut pois mahdollisuutta, että energia-asiat otettaisiin mukaan myös EU:n ja Venäjän uuteen yhteistyösopimukseen, josta aletaan neuvotella ensi vuonna.

Putin muistutti, että suuri osa Venäjän ulkomaille viemästä energiasta viedään nimenomaan EU:hun. Siksi Eurooppa on Venäjälle tärkeä.

Puheenjohtajamaa Suomen pääministeri Matti Vanhanen sanoi nostaneensa keskusteluissa energia-asioiden lisäksi esiin myös toimittaja Anna Politkovskajan murhan sekä Venäjän ja Georgian tulehtuneet suhteet.

- EU viestitti huolensa jännitteiden nousemisesta, Vanhanen sanoi Putinin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Vanhanen luonnehti keskusteluja tiiviiksi, rehellisiksi ja avoimiksi. Putin puolestaan luonnehti ilmapiiriä rennoksi ja Lahtea miellyttäväksi kaupungiksi.

Merkel, Vanhanen, Halonen

Suomen valitsemaa epävirallista kokousratkaisua pidettiin yleisesti hyvin onnistuneena. EU:n seuraavan puheenjohtajamaan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti, että Saksa aikoo myös järjestää kokouksen, johon kutsutaan Putin keskustelemaan energiasta.

Putin saapui Vanhasen isännöimälle illalliselle presidentti Tarja Halosen kyyditsemänä. Putin ei ilmeisestikään joutunut tapaamisessa erityisen koville, sillä myös tapaamisen jälkeisen tiedotustilaisuuden sävy oli sovitteleva.

Halonen vetosi Putiniin Georgia-kiistassa

Presidentti Tarja Halonen vetosi Putiniin, että Venäjän ja Georgian kiistoissa vältyttäisiin verenvuodatukselta.

Halonen keskusteli Putinin kanssa yhteensä kaksi tuntia automatkoilla Helsinki-Vantaan lentokentältä Lahden EU-huippukokoukseen ja takaisin. Halosen mukaan keskusteluissa olivat esillä energiakysymykset, ihmisoikeusasiat sekä Suomen ja Venäjän kahdenväliset asiat.

Georgian ja Venäjän välien kiristyminen on herättänyt viime viikkoina suurta huolta EU-maissa.

-Sekä minä vetosin että kokouksessa vedottiin Putiniin. Olette kuulleet hänen vastauksensa: hän on sitä mieltä, että verenvuodatusta tulee kaikin keinoin välttää, Halonen sanoi tiedotustilaisuudessaan Helsinki-Vantaan lentokentällä myöhään eilen illalla.

Anna Politkovskajan murha nousi presidenttien keskusteluissa Halosen mukaan "mennen tullen". Putin muistutti, että Politkovskaja ei suinkaan ole ensimmäinen tapettu Tshetshenian sodasta kirjoittanut toimittaja.

Putin puolusteli Georgian tilannetta

Putin joutui huippukokouksen tiedotustilaisuudessa puolustamaan Georgian tilannetta.

Putinin mukaan Georgian hallituksen toimet uhkaavat johtaa alueella verenvuodatukseen. Hän kiisti jyrkästi, että Venäjällä olisi osaa tilanteen kärjistymisessä.

- Georgian hallitus haluaa ottaa sotilaallisin keinoin haltuunsa pienten kansojen asuttamia alueita Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa. Iso osa väestöstä on jo joutunut pakenemaan, hän sanoi eilen Lahden huippukokouksessa.

Putinin mukaan kaikki toimet rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi ovat nyt tervetulleita, jotta murhenäytelmä vältettäisiin.EU on aiemmin ilmaissut huolensa ja vaatinut tilanteen rauhoittamista.

Venäjän ja Georgian välit kärjistyivät äskettäin rajusti, kun Georgia pidätti hetkeksi neljä venäläistä upseeria vakoilusta epäiltynä.

Lahdessa useita mielenosoituksia

Lahden huippukokous sai useita kansalaisjärjestöjä kokouspaikalle osoittamaan mieltään. Samalle aidatulle alueelle osoitettu joukko oli teemoiltaan sekalainen seurakunta, sillä kannatettavia asioita löytyi useita. Yhdet tuomitsivat Tshetsenian sodan, toiset vaativat Karjalaa takaisin ja kolmansien mielestä EU oli purettava.

Eriäänisestä joukosta erottui kuitenkin yhteinen äänilaji ja osoite: suurin osa viesteistä oli tarkoitettu Venäjälle, ja niiden sisältönä olivat ihmisoikeudet.

Toimittaja Anna Politkovskajan murha oli niin Amnestyn, Suomen Rauhanpuolustajien kuin Aluepalautus ry:n asialistalla. Mielenilmausten karnevalistinen tunnelma hiljentyi, kun hiljainen kynttilämielenosoitus täytti aidatun alueen. Politkovskajan kuvia ja kynttilöitä tulivat kannattelemaan myös muiden järjestöjen edustajat sekä mielenilmauksia seuraamaan tulleet kansalaiset.

Vaikka mielenosoittajat oli aidattu melko kauas kokouspaikkana toimineesta Sibeliustalosta, EU- ja Venäjä-kriittisiä kannanottoja kuului myös epävirallisia reittejä pitkin. Varhain aamulla ympäristöjärjestö Greenpeace heijasti videotykillä Sibeliustalon seinään energiapoliittisia iskulauseita. Samaan aikaan Lahden vesitorni sai kylkeensä yhtäläisen valoshow'n. Poliisin pyynnöstä ryhmä lopetti toimensa ja poistui paikalta.

Lahden moottoritiellä kokousvieraita odotti ei-niin-mairitteleva tervetulotoivotus. Kahdesta kivipaadesta tehty taideteos Nelostien varrella oli töhritty EU-vastaisin iskulausein. Paadet puhdistettiin spraymaalista jo aamupäivän aikana.

Poliisin kannalta mielenosoitukset sujuivat, kuten odotettiinkin. Parhaimmillaan mielenosoittajia oli paikalla 150-180, komisario Pekka Kokkonen Lahden poliisista arvioi. Kaikkiaan mielenosoituksestaan poliisille ilmottaneita tahoja oli yhdeksän, joista neljä oli yksittäisiä henkilöitä. Vaikka mielenosoittajatahot kritisoivat mielenosoittamiseen osoitettua paikkaa, Kokkonen vakuutti isompien kylttitekstien näkyneen valtiovieraiden käyttämälle pääovelle saakka.

Kokouksen turvalasku moninkertaistunut

Huippukokouksen turvajärjestelyt ovat nielleet kymmenen kertaa enemmän rahaa kuin edellisellä kerralla seitsemän vuotta sitten.

Kokous maksaa kaikkiaan noin 4,5 miljoonaa euroa. Siitä valtaosa meni kokoustilojen ja tekniikan rakentamiseen.

(MTV3-STT)

.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme