Mainos
Mainos

Venäjä kiinnostunut Aleksanterin teatterista

Venäjän valtio on valmis ostamaan entisen Kansallisoopperan eli Aleksanterin teatterin Suomen valtiolta. Suojellun arvorakennuksen kohtalo on täysin auki, kun Helsingin kaupunki jättää talon kolmen kuukauden kuluttua.

Aleksanterin teatteri valmistui vuonna 1897. Historiallisen rakennuksen kohtalo Helsingin Bulevardilla on ollut kulttuurin kummajainen vuosikaudet. Kun ooppera muutti Aleksanterin teatterista vuonna 1993, Helsingin kaupunki tuli hätiin, ettei talo jäänyt kylmäksi. Mutta kaupunki ei enää jaksa jatkaa valtion vuokraisännän hommia. Opetusministeriöllä on selkeä käsitys jatkosta:

- Teatterin tulevaisuus on se, että sillä on päävuokralainen, joka vastaa vierailuteatteritoiminnasta siellä. Vuokralainen, joka voisi pitää sisällään korkeatasoista sekä kansallista kansainvälistä vierailutoimintaa, kertoo opetusministeriön neuvotteleva virkamies Risto Ruohonen.

MTV:n uutisten selvityksissä paljastui aivan toisenlainen vaihtoehto. Talossa paljon vieraileva Pietarin Mariinski-teatteri on esittänyt, että se voisi ostaa suojellun arvorakennuksen pois kuljeksimasta suomalaisen kulttuuripäättämättömyyden jaloista. Käytännössä talon maksaisi Venäjän valtio ja Venäjän keisarihanteatterin aikoinaan rakennuttikin:

- Heidän taholtaan nostettiin esiin kysymys, että voidaanko teatteri myydä. Me vastasimme kyllä. Ostajaehdokkaita ei rajata. Teatterin omistajan on kuitenkin huolehdittava kulttuuriperinnöstä ja suojeluvelvotteista, kertoo johtaja Jukka Liede Senaattikiinteistöistä.

Siksi myyntiin tarvitaan Museoviraston hyväksyntä.Valtion kiinteistöbisnestä hoitava Senaattikiinteistötkin haluaisi taloon ensijaisesti vuokralaisen, joka taas tarvitsisi kiireesti tänä keväänä vuokratukea valtion lisäbudjetista. Jos näitä ei löydy, myynti on vakava vaihtoehto. Valtion Senaattikiinteistöt ei pidä kuitenkaan rakennuksen myyntiä Venäjälle ainakaan nyt todennäköisenä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme