Mainos
Mainos

Venäjä lyhentää Neuvosto-velkaa Suomelle

Venäjän on tarkoitus lyhentää entisen Neuvostoliiton velkaa Suomelle liki 23 miljoonalla eurolla. Yhteensä Suomen saatavat ovat 600 miljoonaa euroa.

Venäjä maksaa 30 miljoonaa dollaria eli liki 23 miljoonaa euroa entisen Neuvostoliiton jäljellä olevasta velasta Suomelle erilaisina tavaratoimituksina.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki kertoo, että asiasta on päästy käytännössä yksimielisyyteen Suomen ja Venäjän kesken. Kalliomäki on keskustellut asiasta Pietarissa Venäjän valtiovarainministerin Aleksei Kudrinin kanssa.

Varat voidaan käyttää korkeaa osaamista edustavien tieteellis-teknisten tavaroiden ja palveluiden sekä puolustusmateriaalin hankintoihin, Kalliomäki kertoo.

Kokonaisuudessaan entisen Neuvostoliiton velkaa Suomelle on jäljellä runsaat 600 miljoonaa euroa. Siitä 200 miljoonan euron mahdollinen ennenaikainen takaisinmaksu ratkeaa julkisten velkojien Pariisin klubissa parhaillaan käytävissä keskusteluissa, totesi Kalliomäki. Sen osalta klubin ratkaisu edellyttää velkojien yhteistä päätöstä.

Esillä myös Venäjän ja EU:n suhteet

Kalliomäki ja Kudrin keskustelivat neljän tunnin ajan sekä kahdenvälisistä että Venäjän ja Euroopan unionin suhteista. Keskusteluissa luotiin samalla pohjaa Suomen EU:n puheenjohtajakaudelle, Kalliomäki sanoo. Suomi on EU:n puheenjohtajana ensi vuoden jälkipuoliskon.

Kalliomäen mukaan Suomi kiinnostunut Helsinki-Pietari-Moskova -yhteyden nopeasta parantamisesta. Venäjän puolella painopiste näyttää hänen mukaansa olevan vielä Pietarin ja Moskovan välisen nopean yhteyden suunnittelussa.

Keskusteluissa käsiteltiin myös maiden välistä investointisuojasopimusta. Kalliomäki kertoo, että keskustelu oli hengeltään positiivinen. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että asia jää odottamaan Venäjän liittymistä Maailman kauppajärjestöön. Hän arvioi myös, että Venäjällä on selvää halua viedä eteenpäin jäsenyyttä WTO:ssa.

Kalliomäki on tavannut matkalla Pietarissa toimivien suomalaisyritysten edustajia ja tutustunut myös Pietarin vesilaitoksen toimintaan sekä lounaisen jätevedenpuhdistamon rakennustyömaahan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme