Mainos
Mainos

Venäjä sulki Sallan vanhan raja-aseman

Venäjä sulki aamulla Sallan tilapäisen rajanylityspaikan toistaiseksi Suomen puolelta vuosia toimitetun sähkön katkaisemisen vuoksi. Venäjän Alakurtin alueen rajavaltuutetun mukaan raja avataan jälleen, kun varavoima on saatu kytkettyä käytössä olevalle vanhalle raja-asemalle.

Sallan rajavartioalueen päällikkö Antti Varrio kertoi nähneensä, että rajan toisella puolella tehdään kytkentätöitä varavoiman käyttöönottamiseksi. Varrio arvelee, että raja saadaan auki jo huomenna. Venäjän uudella raja-asemalla on kaksi suurta aggregaattia, joista sähkö on johdettavissa noin sadan metrin päässä olevalle vanhalle raja-asemalle. Raja-asemalle on tarkoitus vetää myös sähkölinja kevään aikana, ja linjan rakentamisesta on juuri meneillään tarjouskilpailu.

Vanha raja-asema on yhä käytössä, sillä uudelta raja-asemalta puuttuvat laitteet ja kalusteet. Sallan rajanylityspaikka on tarkoitus avata kansainväliselle liikenteelle tämän vuoden aikana.

Sähkölaskut maksamatta

Sallan kunta katkaisi lauantaina vajaat kymmenen vuotta Venäjän puolelle jatkuneen sähköntoimituksen, koska naapurivaltio ei ole laskuja kertaakaan maksanut. Lopullisesta katkaisemisesta ilmoitettiin useaan otteeseen etukäteen antaen Venäjän raja-asemalle mahdollisuus kytkeä ajoissa oma sähköntuotanto.

Sallan kunnalle on vuosien varrella kertynyt maksettavaksi liki 200 000 markkaa Venäjän raja-aseman sähkölaskuja. Väliaikaiseksi tarkoitettu sähkönjakelu päätettiin lopettaa, kun Venäjän raja-asema sai omat aggregaatit. Nyt maksettavana olevasta viimeisimmästä 50 000 markan sähkölaskusta kunta ei aio kunnanjohtaja Kari Väyrysen mukaan esittää Venäjän puolelle mitään vaatimuksia.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme