Mainos
Mainos

Venäjällä vahvoja tukikohtia Suomen rajan tuntumassa

Venäjä on varautunut siihen, että Suomi on jonain päivänä sotilasliitto Naton jäsen, toteaa Helsingin yliopiston tutkija, dosentti Arto Luukkanen.

- Kenraalien päätarkoitus joka maassa on tehdä laskelmia mahdottomista ja mahdollisista. Myös Venäjän armeija on ottanut huomioon tämän mahdollisuuden. Poliitikot hoitavat muun puolen, armeijan tehtävä on hoitaa erilaiset skenaariot, Luukkanen sanoo.

Päivystävä parvi, SU-27 -hävittäjiä (Google Earthin satelliittikuvaa)

Venäjällä onkin Suomen rajan tuntumassa vahvoja ilmavoimien yksiköitä ja osa avaruuspuolustusjärjestelmäänsä. Petroskoin alueelle se on keskittämässä suurta lennonjohtokeskusta.

Ilmavoimien mukaan Venäjä on palannut lentotoiminnassa jo Neuvostoliiton ajan tasolle. Harvinaisissa sateliittikuvissa näkyy runsaasti hävittäjiä ja muun muassa 40 metriä pitkä kantoraketti lähitukikohdissa. Kuvissa näkyy myös harvinainen horisontin taakse katsova tutka, jonka peitto on yli 500 kilometriä ja joka kuuluu Venäjän avaruuspuolustusjärjestelmään.

- Pitää muistaa, että Venäjä on toiseksi suurin asemahti ja sen puolustusmenot olivat viime vuonna yhtä suuret kuin Kiinan, 58 miljardia dollaria. Tarkoituksena on, että vuonna 2017 summa nousee 200 miljardiin dollariin. Venäjä ikään kuin varustautuu sillä olevan suurvalta-aseman tasolle, Luukkanen kuvailee.

Öljykuljetusten takia myös Itämeren asema Venäjän politiikassa on muuttunut.

- Itämeren geopoliittinen merkitys on kasvanut, ja tietysti Pietari vaikuttaa tieteellis-teknisenä kompleksina, jossa on mm. paljon tietotaitoa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme