Mainos

"Venäjän asejärjestelmän kehittäminen ei huolestuta"

Venäläinen SU-34 pommikone.

Suomalaisen sotilasasiantuntijan mielestä uusien asejärjestelmien kehittäminen on normaalia toimintaa talouden kehittyessä.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategianlaitoksen johtaja, eversti Juha Pyykönen ei ole huolissaan Venäjän viimeaikaisesta sotilaallisesta aktivoitumisesta.

Pyykönen sanoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että uusien asejärjestelmien kehittäminen Venäjällä on kohtuullisen normaalia toimintaa.

- Taakse jäävän matalamman suhdanteen aikaisia puutteita Venäjällä korjataan nyt muun muassa hankkimalla uusia aseita ja modernisoimalla jo käytössä olevaa välineistöä. Tämä näkyy etenkin Pietarin ja Staliningradin alueilla, sillä jossain ne laivat ja sukellusveneet pitää modernisoida tai rakentaa uusia. Kyllähän se niin on, että kun aktiivisuus nimenomaan sotilaallisten välineiden käytössä lisääntyy, niin lisääntyy myös huoli naapurimaissa.

Eversti Pyykösen mielestä on normaalia, että valtion kassan vaurastuessa välineistöä uusitaan.

- Pitkällä aikavälillä asevoimien merkitys lähestyy Venäjällä aiempaa tärkeää roolia, mutta mielestäni politiikka ja talous ovat jatkossakin etusijalla.

Pyykösen mukaan Venäjällä Suomen turvallisuuspoliitinen rooli on myönteinen.

- Jos jollakin rajanaapureista on hyvät suhteet Venäjän näkökulmasta, niin se on Suomi. Siinä mielessä voimme onnitella Suomea siitä, että suhde Venäjään on parempi kuin koskaan itsenäisyyden aikana.

Strategianlaitoksen johtaja pitääkin EU:n jäsenmaan Suomen asemaa Venäjän kyljessä vuosi vuodelta edullisempana. Hänen mukaansa Suomella on nyt iso rooli EU:n jäsenenä saada taloudellisesti ja poliittisesti Venäjä mukaan "yhteiseen hyvään".

Sen sijaan Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet ovat jännittyneet. Strategianlaitoksen johtaja kuitenkin uskoo, että tilanne muuttuu vaalien jälkeen.

- Luulen, että kaikki näkemämme ja kuulemamme temput liittyvät duuman vaaleihin sekä maaliskuun presidentinvaaleihin. Katsotaan sen jälkeen onko viime aikaisilla tapahtumilla ollut yhteyttä vaaleihin.

Naapurimaat uskovat, että asejärjestelmien uudistamisen lisäksi Venäjä on lisännyt rajaloukkauksia.

Viime maanantaina norjalaislehti Aftenposten kertoi, että Norjan rannikkovartiosto on havainnut useita kertoja Norjan rannikkolla liikkuneita venäläisiä sukellusveneitä. Norjan puolustusvoimien valtiosihteeri arvioi, että Venäjä haluaa toiminnallaan huomauttaa olevansa suurvalta.

Venäjä ei ole kommentoinut asiaa.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot