Mainos
Mainos

"Venäjän ja Suomen väliset suhteet erittäin hyvällä tolalla"

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen ja Venäjän liittoneuvoston puhemies Sergei Mironov ovat kiitelleet Venäjän ja Suomen välisiä suhteita. Lipponen ennustaa maiden väliselle yhteistyölle "suurta tulevaisuutta".

Venäjän parlamentin ylähuoneen, liittoneuvoston, puheenjohtaja Sergei Mironov ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen korostivat tänään maiden hyviä suhteita tapaamisensa jälkeen pitämässään lehdistötilaisuudessa eduskunnassa.

- Olemme todenneet, että maidemme väliset suhteet ovat erittäin hyvällä tolalla, mikä näkyy muun muassa kaupan kasvussa. Korkean tason yhteydet toimivat, Lipponen sanoi ennustellen maiden väliselle yhteistyölle "suurta tulevaisuutta -- Venäjän kehittyessä, mikä avaa Suomelle uusia mahdollisuuksia".

Myöskään Mironov ei nähnyt maidemme välisissä suhteissa minkäänlaisia ongelmia, vaan "potentiaalia" monilla yhteistyöaloilla. Venäjän kriittisistä Suomi-kannanotoista hän ei omien sanojensa mukaan ei ole tietoinen.

Viimeksi Venäjän ulkoministeriö moitti presidentti Tarja Halosen puhetta jatkosodasta erillissotana. Mironov tapaa Halosen ja pääministeri Matti Vanhasen huomenna ennen matkaansa Ouluun, missä hän osallistuu suomalais-venäläisen talousfoorumin avajaisiin.

Mironov toivoi ympäristökoulutusta

Mironov kertoi toivoneensa keskustelussa apua ympäristöasiantuntijoiden kouluttamiseksi Venäjälle. Venäjän ja EU:n suhteissa Lipponen näki Suomen roolin viestinviejänä esimerkiksi juuri Mironovin koulutustoiveen kaltaisten ehdotusten osalta. Kaksikko oli keskustellut myös EU:n Venäjälle suuntautuvan pohjoisen ulottuvuuden kehittämisestä.

- Me näemme roolimme siten, että pyrimme edistämään rakentavaa suhtautumista unionin ja Venäjän välillä, Lipponen vastasi venäläistoimittajien kysymykseen.

Hän mainitsi esimerkkinä Suomen sittemmin toteutuneen toiveen siitä, että Euroopan investointipankki EIB rahoittaisi Venäjän infrastruktuurihankkeita. EIB:llä on nyt varattuna tarkoitukseen 500 miljoonaa euroa. Venäjä ja EU:n komissio neuvottelevat parhaillaan ns. neljästä alueesta, joita koskevia päätöksiä odotetaan toukokuun Venäjä-EU-huippukokoukselta Moskovassa. Yksi näistä alueista on Venäjän toivoma viisumivapaus.

- Me voimme sopia myös kahdenvälisesti esimerkiksi viisumijärjestelyihin tiettyjä joustoja. Tämä on täysin mahdollista, Lipponen sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme