Mainos
Mainos

Venäjän maastopalojen savua Etelä-Suomessa

Sisäministeriön pelastustoimintayksiköstä kerrotaan, että Venäjä ei ole kysynyt Suomelta apua maastopalojen sammutukseen.

Itärajan takaa tuleva maastopalojen savu on heikentänyt ilmanlaatua ja nostanut ilman hiukkaspitoisuuksia koko Etelä-Karjalassa. Imatran kaupungin mittausten mukaan ilmanlaatu on ollut tänään ajoittain jopa huono.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan ilmavirtaus pysyy lähipäivinä idänpuoleisena, joten jos maastopalot jatkuvat, savun hajua voi edelleen kantautua Venäjältä Suomeen. Sateet puhdistaisivat ilmaa, mutta Ilmatieteen laitos ennustaa sään pysyvän lähipäivinä edelleen poutaisena maan etelä- ja keskiosissa. Sadekuuroja on luvassa lähinnä maan pohjoisosassa.

Sisäministeriön mukaan Venäjän puolella Suomen rajan läheisyydessä paloi viime yönä kolmisenkymmentä maastopaloa. Osa paloista on sammunut ja osa kytee vielä, arvioi valmiusjohtaja Janne Koivukoski ministeriön pelastustoimintayksiköstä. Satelliittivalvonnan mukaan tänä aamuna rajan läheisyydessä oli metsää tulessa neljässä kohdassa.

Savua kulkeutuu Etelä-Suomeen myös Karjalan Kannaksen metsäpaloista sekä Venäjän ja Viron rajan pinnan metsäpaloista.

Koivukosken mukaan Venäjä ei ole kysynyt Suomelta apua maastopalojen sammutukseen. Venäjällä on laaja metsäpalojen sammuttamiseen erikoistunut organisaatio.

Ilmatieteen laitos varoittaa, että Suomessakin maaston syttymisriski on suuressa osassa maata erittäin korkea pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi.

Savu voi pahentaa astmaoireita

Hengityselinsairauksia potevat ihmiset saattavat oireilla maastopalojen tuottaman savun vuoksi. Savu voi aiheuttaa herkimmille hengenahdistusta, yskää ja muita astmaoireita.

-Oireilevien kannattaa toimia oman lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että lisätään hoitavan lääkkeen annostusta, sanoo allergianeuvoja Jonna Suominen Allergia- ja astmaliitosta.

Sisätiloissa voi pysytellä, jos vointi on sisällä parempi. Suominen muistuttaa, että jos asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, silloin on yleensä käytössä ilman epäpuhtauksia suodattavat suodattimet.

Maastopalojen savu ei ole aiheuttanut kyselytulvaa liittoon. Suomisen mukaan pahin tilanne oli keväällä, jolloin siitepölyn lisäksi ilmassa oli pienhiukkasia ja savua.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme