Mainos
Mainos

Venäjän-matkaajien rajanylitys helpottuu

Suomi ja Venäjä yksinkertaistavat tullimuodollisuuksia raja-asemilla ja ns. määrätullipaikoilla Pietarissa ja Moskovassa. Maat aikovat myös kohentaa rikostenvastaista yhteistyötä.

Tulli

Tullihallituksen pääjohtaja Tapani Erling ja Venäjän valtiollisen tullikomitean puheenjohtaja Mihail Vanin allekirjoittivat asiaa koskevan pöytäkirjan tänään Helsingissä. Samalla Suomen ja Venäjän tullilaitokset sopivat myös maiden välisen rikostorjuntatyöryhmän asettamisesta ensi tilassa. Tullimuodollisuuksien yksinkertaistaminen koskee tullaamattomien tavaroiden ohjaamista rajalta määräpaikkaan Venäjällä. Tähän asti ns. passituksessa on käytetty yksinkertaistettua tietokonemenettelyä Pietariin saakka. Osapuolet sopivat menettelyn jatkamisesta Moskovan alueelle. Tavarankulkua parantavaan toimintamalliin siirrytään tämän vuoden aikana.

Rikoksentorjuntatyöryhmää tarvitaan järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan koordinointiin EU:n Venäjä-strategian mukaisesti. Strategiaan liittyvät muun muassa huumeiden vastainen taistelu, aseiden salakuljetuksen torjunta ja kaksoislaskutukseen liittyvä rahanpesu. Suomi ja Venäjä sopivat samalla Vaalimaan tulliasemalle valmistuvan, rekkojen tarkastusta helpottavan läpivalaisulaitteen yhteiskäytöstä.

Neuvotteluissa keskusteltiin myös mahdollisuudesta perustaa koulutuskeskus Viipuriin tukemaan EU:n, Venäjän ja Itä-Euroopan tulliyhteistyötä. Työryhmä ryhtyy selvittämään hanketta.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme