Mainos
Mainos

Venäjän metsäpaloista kantautui ennätyssavut

Sääennusteet lupaavat lähipäivinä sadekuuroja Etelä- ja Itä-Suomeen, mikä voisi parantaa ilmanlaatua.

Venäjän metsäpalojen savu on kantautunut jälleen iltapäivällä sankkana Suomeen. Savun pienhiukkaspitoisuudet kohosivat pääkaupunkiseudulla kello neljän aikaan yhtä korkeiksi kuin VR:n makasiinipalossa, mutta ovat jo pudonneet takaisin normaalitasolle.

Enimmillään ilmassa oli pienhiukkasia yli 20 kertaa normaali määrä eli reilusti yli 200 mikrogrammaan kuutiossa ilmaa. Tämä oli tähän mennessä suurin Venäjän paloista aiheutunut pienhiukkaspitoisuus Helsingissä.

Helsingin pelastuslaitos on saanut iltapäivällä useita puheluja savusta huolestuneilta ihmisiltä. Ilmatieteen laitos arvioi savujen tulleen Suomeen Kannakselta sekä Viron ja Venäjän rajalta.

- Helsingin yläpuolella oleva sankka savu on peräisin Venäjän metsäpaloalueelta. Savu voi aiheuttaa oireita astmaatikoille ja hengitysvaikeuksista kärsiville potilaille, kerrotaan Helsingin pelastuslaitokselta. Savusta oireita saavia kehotetaan siirtymään sisätiloihin ja sulkemaan ovet ja ikkunat.

Ilmoituksia pelastuslaitokselle on tullut muun muassa Vuosaaresta ja muualta Itä-Helsingistä. Silminnäkijät ovat kertoneet myös Länsisataman ja sitä ympäröivän merialueen peittyneen kello 16:n aikaan täysin savuun. Savun haistoi Helsingin keskustassa helposti myös sisätiloissa.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan lähipäivinä voi tulla sadekuuroja niin Etelä- kuin Itä-Suomessakin. Sade voisi parantaa ilmanlaatua ja helpottaa savuhaitoista kärsivien oloa.

Rajan takana palaa myös kaatopaikka

Etelä-Suomen läänin valmiusjohtajan Markku Haranteen saamien tietojen mukaan rajan takana savuaa myös kaatopaikka. Viipurin kaatopaikka on palanut perjantaista lähtien, ja se on tehnyt Viipurin ilmanlaadusta erittäin huonon.

Tulessa oleva kaatopaikka on Haranteen mukaan suuri, mutta muuta tietoa Venäjältä ei ole juuri saatu. Parhaillaan selvitäänkin suomalaisasiantuntijoiden lähettämistä rajan taakse parantamaan suomalaisten tiedonsaantia.

Haranteen mukaan kaatopaikkapalon sammuttaminen on vaikeaa ja hidasta.

Viipurin lähellä on myös iso suopalo. Sen lisäksi Karjalan Kannaksella ja Pietarin ympäristössä on Haranteen mukaan useita maastopaloja. Lisäksi Venäjän ja Viron rajalla on erittäin iso maastopalo.

Venäjän hätätilaministeriö: Ei suuria metsäpaloja Karjalan kannaksella

Venäjän hätätilaministeriöstä on kerrottu, ettei Karjalan kannaksella tai muualla Suomen rajan tuntumassa ole suuria metsäpaloja.

Hätätilaministeriön Luoteis-Venäjän alueen tiedotusjohtaja Vitali Kvashuk sanoo, että Luoteis-Venäjällä on tällä haavaa 146 metsäpaloa 1 682 hehtaarin alueella. Tulessa olevan alueen määrä on vähentynyt viime viikosta kolmanneksen.

Vitali Kvashukin mukaan suurimmat metsäpalot riehuvat nyt Luoteis-Venäjän alueeseen kuuluvalla Kaliningradin alueella.

Karjalan kannaksella on edelleen pieniä metsäpaloja. Esimerkiksi Kannaksen keskiosassa Krasnoozernojen (ent. Punnusjärvi) taajaman lähellä on suoperäinen maasto kytenyt jo toista viikkoa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme