Mainos
Mainos

Venäjän opiskelu yleistyy Itä-Suomessa hitaasti

Joensuussa venäjää opiskellaan jo ensimmäisellä luokalla. Yrityksissä luotetaan englantiin.

Vieraan kielen opiskelu peruskoulun ensimmäisestä luokasta alkaen yleistyy, mutta hitaasti. Englantia opiskelee jo muutama tuhat ekaluokkalaista. Joensuussa ekaluokkalaisille on ollut tarjolla vuoden vaihteesta saakka myös venäjää.

Itä-Suomessa venäjän opiskelu olisi luonnollista, mutta kaupankäynti sujuu yritysten arvion mukaan venäläisten kanssa yhtä hyvin myös englanniksi.

Monissa kunnissa säästöohjelmat ovat jo ajat sitten karsineet unelmat harvinaisista kielivalinnoista. Joensuun normaalikoulu on yliopiston harjoittelukoulu ja täällä venäjä on vähän niin kuin velvollisuus.

- Alussa vähän epäilimme, ettei ehkä synny ryhmää. Oli erittäin positiivinen yllätys, että me saimme 15 oppilasta nyt tänä vuonna alkamaan tämän venäjän, Joensuun normaalikoulun johtava rehtori Petri Salo kertoo.

Ekaluokkalaisen kielivalinta lienee lähinnä vanhempien tekemä valinta. Oppilaat ovat kuitenkin yllättäneet opettajansa. Tarkoitus oli opetella aluksi sanontoja venäjäksi, mutta suunnitelmia piti muuttaa.

- He ovat olleet niin kiinnostuneita näistä kirjaimista, että olemme ruvenneet harjoittelemaan esimerkiksi pelaamaalla muistipeliä, venäjän lehtori Kaija Perho kertoo.

Itä-Suomessa venäläisiä liikkuu todella paljon, ja luulisi kielelle olevan käyttöä. Aniharvassa liikkeessä saa venäjänkielistä palvelua ja vielä harvempi yrittäjä osaa itse venäjää pyrkiessään idän markkinoille. Eikä se näytä olevan edes ongelma.

- Venäjän kielen tarve käytännössä on hyvinkin vähäistä, toimitusjohtaja Jouni Mönkkönen kertoo.

Voiko sen puutteen paikata englannilla?

- No kyllä tällä hetkellä ainakin uuden bisnessukupolven.

Venäjän osaajat erottuvat kuitenkin työmarkkinoilla jatkossakin. Ekaluokkalainenkin tietää että se on jotain vähän erikoista.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 24.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme