Mainos

Venäjän savu huonontaa yhä ilmaa

Savusumu Venäjän metsäpaloalueilta on kulkeutunut myös Suomeen. Eilen illalla klo 17 alkaen se heikensi pääkaupunkiseudun ilmanlaatua merkittävästi ja pienhiukkasten pitoisuudet kohosivat usean tunnin aikana lähes kymmenkertaisiksi.

Ilmamassojen kulkusuunnat muuttuivat myöhemmin illalla ja pääkaupunkiseudun huono ilmanlaatutilanne parani. Yöllä ilmanlaatutilanne alkoi nopeasti huonontua Kaakkois-Suomessa ja Lappeenrannassa mitattiin voimakkaasti kohonneita hiukkaspitoisuuksia. Savusumu on sen jälkeen levinnyt myös muualle Itä-Suomeen. Muun muassa Kuopiossa havaittiin hiukkaspitoisuuksien kohoavan nopeasti klo 5 alkaen ja tasot ovat edelleen moninkertaiset keskimääräiseen ilmanlaatutilanteeseen verrattuna, kertoo Kansanterveyslaitos.

Suomen savusumutilanne on paljon lievempi kuin Moskovassa ja Pietarissa. Ilmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan tilanne tulee myös parantumaan tämän vuorokauden aikana, kun meille saapuu kylmärintama lännestä.

Kansanterveyslaitoksen mukaan savusumun muodostavista pienhiukkasista ja ärsyttävistä hiilivedyistä kärsivät eniten pienet lapset, vanhukset sekä hengitys- ja sydänsairaat. Heillä voi esiintyä lisääntyviä hengityselinoireita (yskää, hengenahdistusta) ja sydänoireita. Muun muassa astmaatikkojen ja sepelvaltimotautia sairastavien kohtausalttius saattaa lisääntyä. Savusumu saattaa aiheuttaa lievempää hengitysteiden ärsytystä ja päänsärkyä myös terveillä henkilöillä.

Kansanterveyslaitoksen suositus: Lasten, vanhusten sekä astmaatikkojen ja muiden hengityssairaiden ja sydänsairaiden suositellaan välttävän pitkäaikaista oleskelua ja rasittavaa liikuntaa ulkona huonontuneen ilmanlaadun aikana. Oireiden ilmaantuessa he voivat käyttää sairautensa hoitoon määrättyjä kohtauslääkkeitä lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti. Yllä mainittuihin herkkiin väestöryhmiin kuuluvien henkilöiden tulisi välttää matkustamista savusumun vaikutusalueelle Venäjällä.

Kansanterveyslaitos sekä Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan (YTV) ja monien kaupunkien (Kuopio, Lappeenranta, Tampere, Turku, Vaasa) ympäristötoimistot tiedottavat ilmanlaatutilanteesta päivittäin Internetissä julkaistavan ilmansaasteindeksin ja muiden tiedotteiden avulla.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot