Mainos
Mainos

"Venäjän tuontipuu on mahdollista korvata"

Sitran yliasiamies Esko Aho on vakuuttunut siitä, että puuntuonti Venäjältä Suomeen loppuu ensi vuoden aikana. Hänen mielestään ei ole mitään merkkejä siitä, että Venäjä olisi luopumassa puutulleistaan.

Aho vetää parhaillaan työryhmää, joka tekee toimenpide-ehdotuksia koko Suomen metsäteollisuutta varten.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Aho kertoo, että tämänhetkinen tilanne ei johdu millään tapaa Suomesta.

- Venäjä uskoo voivansa kehittää tällä tapaa omaa metsäsektoriaan.

Aho sanoo olevansa kuitenkin melko varma siitä, että Venäjä ei tule onnistumaan.

- Suomikin tulee siitä aika paljon kärsimään sen takia, että puuntuonti käytännössä loppuu Venäjältä.

Jos sitten jotenkin toisin käy, niin se on positiivinen yllätys.

Ahon mukaan Suomen on mahdollisuus korvata puuntuonti siten, että metsien käyttömuodoista, kuten suojelusta, ei tarvitse tinkiä. Ahon mukaan Suomi pystyy korvaamaan 15 miljoonaa kuutiometriä puuta eli se määrä. mikä tuontipuuta jää pois.

Ahon kertoo, että metsäteollisuuden laskelmien mukaan tuonni korvaaminen ei tule kalliimmaksi kuin Venäjältä tuotu puu. Metsäteollisuuden mukaan ongelma on kuitenkin siinä, että hakkuumäärän lisäys on erittäin vaikea toteuttaa.

- Se on teoriassa mahdollista, mutta käytännössä erittäin haastava haastava tehtävä, sanoo Aho.

Ahon mielestä hakkuumäärän lisäys vaatii nykyistä kehittyneempää infrastruktuuria.

- Meidän täytyy saada maantiet ja rautatiet parempaan kuntoon, että sitä puuta voidaan kuljettaa, ja teollisuus voi rakentaa oman logistiikkansa sen mukaisesti. Toiseksi meidän pitää saada ammattilaisia metsiin. Se taas tarkoittaa merkittävää metsäsektorin työvoiman lisäystä.

Kolmantena Aho listaa, että metsän omistajat ja ostajat pitää saada tekemään kauppoja niin, että puu saadaan metsistä pois.

Ahon mielestä nyt ei ole kysymys siitä, että tehdään lisää investointeja, vaan siitä että jo tehdyt investoinnit voidaan pitää käytössä. Nyt yritetään välttää se, ettei tulisi enää uusia toimintojen lopettamisia - ainakaan sen takia, ettei ole raaka-ainetta eli puuta.

Aho uskoo puun tulevaisuuteen

Infrastruktuuria ei kuitenkaan rakenneta päivässä.

- Jos mitään ei tehdä, metsäsektorin työpaikkoja menetetään varmasti tulevaisuudessakin. Meidän arviomme on se, että jos tuontipuuta ei lainkaan pystyttäisi korvaamaan ja tuonti loppuisi, seurauksena olisi ehkä noin 20 prosentin tuotannon supistuminen. Se taas merkitsisi 25 000 työpaikkaa koko ketjussa ja 1, 5 prosenttia pois kansantuotteesta.

Ahon mukaan ne olisivat kestämättömiä vaikutuksia. Tämän takia positiivisiin mahdollisuuksiin tarttuminen olisi tärkeää. Lisäpuun saaminen metsistä merkitsisi lisää toimeentulomahdollisuuksia ja lisää työpaikkojakin.

- Kysymys metsääsektorilla pitkällä aikavälillä on siitä, miten Suomessa ylläpidetään kilpailukykyistä metsäsektoria. Se on toinen kysymys, ja yhtä vaikea ja haastava kysymys kuin puun saannin turvaaminen.

Aho sanoo kuitenkin olevansa optimisti.

- Puun raaka-aineelle löytyy kyllä käyttömuotoja. Onko se sitten täsmälleen sitä, mitä on aiemmin tehty - on kokonaan toinen juttu. Nyt meidän työryhmämme on kuitenkin mietittävä pidenmmän aikavälin ratkaisuja.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme