Mainos
Mainos

Venäjästä rakkaudella

Hannu Mäkelä: Venäjää Aikuisille

Arvio: Hilkka Hyrkkö

(Tammi)

Kirjan takakansi kertoo, mistä on kysymys: jokaisella suomalaisella on vankka (ja rankka) mielipide Venäjästä, mutta mihin se perustuu? Hannu Mäkelä pyrkii kertomuksissaan valottamaan Venäjää ja venäläisyyttää. Samalla hän kertoo, mitä venäläiset ajattelevat meistä.

Hannu Mäkelällä on mittava Venäjä-historia. Hän kertoo matkustaneensa eri puolilla Neuvostoliittoa ja nyttemmin Venäjää neljäkymmentä vuotta. Hän hallitsee kielen ja on venäläisen kirjallisuuden suurkuluttaja ja tuntijakin.

Lopullinen ansio kokemusten kokoamisesta kirjaksi tuntuu olevan kirjailijan nykyisellä vaimolla Svetlana Aksjonovalla. Venäläisen vaimon mukana kirjan sivuille tulee venäläinen keittiö. Moni suomalaisen vaimon mies lukee varmasti kateellisena, miten Svetlana valmistaa miehelleen borssi-keiton. Kirjailijan tehtäväksi jää hankkia oikeat ainekset ja syödä! Hannu Mäkelä tarinoineen tulee hyvin lähelle tänne naapurikuntaan mainitessaan tuttujen kauppojen ja kauppiaiden nimiä ja Lohjan torinkin!

Sopan teolla kirja alkaa ja se sopii hyvin Venäjä-kirjan aluksi: siinä sopassahan me Venäjän naapureina aina olemme. Yhteydet Venäjälle ja niissä tavatut ihmiset saavat omat kertomuksensa. Totta ja niin totta. Kaikki nuo kuvatut seurueet olen minäkin nähnyt Pietarin- tai Moskovan-junassa ja lentokentillä.

Hannu Mäkelä on tarkkasilmäinen ja -korvainen havainnoitsija ja Venäjällä riittää katsomista ja kuulemista. Vanha mies lentokentällä, tarkkaavainen, lue rahanvainuinen, liikennepoliisi Shotshissa. Kaikki he ovat olemassa. Tai hyvää tarkoittavat aikomukset mennä kulttuurikaupungin kulttuuririentoihin. Voi sitä kesken poislähtemisen vapauttavaa tunnetta! Minäkään en pidä lähiöistä ja kyllä, kyllä Pushkin oli suurin kaikista.

Kertomuksissaan Hannu Mäkelä kuvaa tarkasti nyky-Venäjää. Kirjassa on paljon tietoa elämästä ja ihmisistä, sellaista tietoa, mitä eivät uutiset välitä. Mukana on monta koskettavaa tarinaa siitä, millaista arkea Venäjällä tavallinen ihminen nykyään elää. Rajan yli näemme siitä usein vain korkeimmat kuohut.

Jotain hyvin herkkää ja kaunista on tavassa, jolla Hannu Mäkelä kuvailee vaimoaan ja tämän venäläistä perhettä, kotia, elinympäristöä Pietarissa ja Mustallamerellä. Tunnen ja kuulen kolmen sukupolven naisten äänet, miten he tuota suomalaisittain miehen ikään ehtinyttä Hannu musikkaa rakkaudella kaitsevat. Onnenpekka! Venäläisen naisen huolenpidossa ja rakkaudessa on jotain hyvin ainutlaatuista ja Hannu Mäkelä onnistuu senkin välittämään.

Hilkka Hyrkkö on toimittaja ja viestinnän ammattilainen. Paitsi, että kirjoittaa, lukeekin paljon. Ei ole toista ilman toista.

Hannu Mäkelä (Venäjä aikuisille) Helsingin kirjamessujen Aleksis Kivi -lavalla perjantaina 26.10. klo 16.30.

Mukana myös viime vuoden Finlandia-voittaja Rosa Liksom ja Hytti nro 6

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme