Mainos
Mainos

Venäläiset maahanmuuttajat kohtaavat Suomessa jatkuvaa rasismia

Venäjänkieliset maahanmuuttajat saavat Suomessa jatkuvasti rasistisia viestejä ja huomautuksia. Huomenna Joensuun yliopistossa tarkastettava väitöskirja arvioi, että rasistisia kommentteja esiintyy usein myös mediassa.

Osa maahanmuuttajista yrittää piiloutua syrjinnältä ja epäoikeudenmukaiselta kohtelulta elämällä tietoisesti suomalaisen ja venäläisen kulttuurin välimaastossa.

Lähes parikymmentä vuotta sitten Suomeen muuttanut Olga Davydova on tutkinut venäläisten maahanmuuttajien arkea omien kokemustensa kautta.

- Silloin kun sinulta kysytään päin naamaa, että oletko sinä suomalainen vai oletko venäläinen, niin se edellyttää hyvin selkeätä vastausta joko olen tai en ole. Mutta mitä jos haluan olla sekä että! Davydova huudahtaa.

Tällainen "välitilaeläminen" onkin tapa sulautua Suomeen. Tutkijana, tulkkina ja maahanmuuttovalmentajana työskennellyt Davydova tuntee ryssittelyn itsekin. Sitä kokevat yhä kaikenikäiset.

- Se on monien lasten esimerkiksi arkipäivää kouluissa edelleenkin.

Kaikkiaan Suomessa asuu jo lähes 50 000 venäjänkielistä maahanmuuttajaa. Tulevaisuuden työvoimapulasta puhuttaessa, ratkaisuna ei juuri pidetä Venäjältä tulijoita. Filosofian lisentiaatti Olga Davydova on kuitenkin havainnut valonpilkahduksen.

- Jopa tällaisissa maahanmuuttokriittisissä puheenvuoroissa, niin kuin esimerkiksi Timo Vihavaisen kannanotoissa, venäläiset on mainittu hyvinä ja toivottavina maahanmuuttajina.

Katso Keimo Lehtiniemen raportti Joensuusta

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot