Mainos
Mainos

Venäläiset mökinostajat tervetulleita Saimaalle

Venäläisten mökinostajien virta kiihtyy lähivuosina. Venäläistä keskiluokkaa houkuttelee Suomeen muun muassa läheinen sijanti, kohtuullisen hintaiset loma-asunnot ja ympäristön puhtaus.

Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kauppoja tehtiin enemmän kuin vuonna 2005 yhteensä.

Viime vuonna venäläisten tekemien kauppojen määrä kymmenkertaistui vuosituhannen alkuun nähden. Maanmittauslaitoksen arvion mukaan venäläiset omistavat Suomessa noin 1500 kiinteistöä.

Etelä-Savon maakuntaliiton maakuntajohtaja Matti Viialainen toivottaa venäläiset tervetulleiksi.

- Suomen lainsäädännön mukaan ihmisiä ei voi jakaa heidän kansallisuutensa mukaan. On luontevaa, että tulijoita on eniten naapurimaista, hän sanoo MTV:lle.

Jotkut pelkäävät, että suomalaiset jäävät vähemmistöksi joillain mökkialueilla.

Viialaisen mukaan asiat täytyy suhteellistaa. Etelä-Savossa on 45 000 loma-asuntoa ja 20 000 kaavoitetun tontin reservi. Venäläisten osuus mökkiläisistä on kuitenkin vain muutama prosentti.

Viialainen uskoo, että monet alueet hiipuisivat ilman venäläisiä. Venäjänkielen taitoisia siis kaivataan erilaisiin palveluihin.

Viialainen muistuttaa, että on myyjän asia, kenelle hän kiinteistönsä myy. Tilastojen mukaan suomalaiset maksavat kesämökistään keskimäärin noin 100 000 euroa, venäläiset 300 000 euroa.

- Kyllä kunnillakin on vahva ote ostajiin muun muassa kaavoituksen kautta, Viialainen lisää.

Venäläiset hakevat Suomesta kakkosasuntoa, eli sähkö ja vesi ovat tärkeitä tekijöitä mökkikaupoissa.

Suomalaisten mökkien kysyntä voimistuu samalla kun Venäjän elintaso ja ostovoima nousevat. Maakuntajohtaja Viialainen sanoo, että erityisesti Saimaa on tulevaisuudessa kahden metropolin, Helsingin ja Pietarin, keskeinen loma-asumisalue.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme