Mainos
Mainos

Venäläisistä maahanmuuttajista ei ratkaisua Suomen työvoimapulaan

Venäläinen työvoima ei ratkaise Suomeen noin kymmenen vuoden kuluttua ennustettua osaajapulaa. Merkittävä syy on potentiaalisen väestön alhainen koulutustaso.

Ainakaan Karjalan tasavallasta kotoisin oleva työvoima ei ole realistinen vaihtoehto, arvioivat tutkijat Tuukka Arosara ja Raisa Belaya Kolilla julkistetussa tutkimuksessa.

Tutkijat esittivät arvionsa Koli Border Forum -seminaarissa, jossa pohdittiin eurooppalaista työvoiman liikkuvuutta. Joensuun yliopistossa työskentelevä Arosara perustelee pessimististä arviotaan Karjalan ja koko Venäjän kärjistyneellä ikärakenteella. Nuoret ikäluokat ovat niin pieniä, ettei ole olemassa työvoimareserviä, joka riittäisi paikkaamaan Suomen mahdollista työvoimapulaa.

-Myös Karjalan tasavaltaa uhkaa työvoimapula. Siellä ollaan hyvin huolestuneita nuorten osaajien poismuutosta ulkomaille, Arosara sanoi.

Toinen syy pessimismiin on Arosaran mielestä Suomen korkeat osaamis- ja kielitaitovaatimukset. Huippuosaajille on kysyntää, mutta suorittavaan työhön esimerkiksi hoiva-alalle tarvitaan suomalainen ammattikelpoisuus, joka käytännössä tarkoittaa suomalaista koulutusta.

-Suurin haaste työvoiman liikkumisessa rajan yli on juuri kouluttajilla, arvioi Petroskoissa Karjalan tiedekeskuksessa työskentelevä Raisa Belaya.

Työlupapakon poistaminen huolestuttaa

Uudessa ulkomaalaislaissa kaavaillaan työlupakäytännön helpottamista lyhytkestoisessa kausityössä. Tällöin Suomessa olisi mahdollista työskennellä pelkällä oleskeluluvalla. Kolin seminaarissa monet asiantuntijat pitivät byrokratian karsimista myönteisenä, mutta varoittivat harmaiden työmarkkinoiden vaarasta.

-Työlupapakosta luopuminen lisää villiä työvoiman välitystä. Se vaikeuttaa ulkomaisen työvoiman työehtojen valvontaa. Villi työnvälitys ei ole Suomeen tulijoiden, täällä työskentelevien maahanmuuttajien eikä työnantajienkaan etu, varoitti osastopäällikkö Hannele Jokiniemi Pohjois-Karjalan TE-keskuksesta.

Suomen tulevaa maahanmuuttopolitiikkaa ryhtyy joulukuun alussa valmistelemaan oma ministerityöryhmä. Ehdotuksia on luvassa kesällä 2005. Uusi lainsäädäntö on tarkoitus saada voimaan vielä nykyisellä hallituskaudella.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 28.11.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme