Mainos
Mainos

Venäläisrekoille tulossa parkkimaksut

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen mukaan venäläisrekoille on tulossa kauttakulku- tai parkkimaksut.

Väyrysen mukaan rekoille tulevia vinjettimaksuja selvitetään paraikaa liikenne- ja viestintäministeriössä. Kotimainen rekkaliikenne voidaan Väyrysen mielestä vapauttaa maksuista kiertotietä alentamalla muita kuluja.

Ministerin mielestä jonkinlainen parkkimaksu tai kauttakulkumaksu tarvitaan ehdottomasti. Asiasta laaditaan ministerin mukaan parasta aikaa esitystä, miten asia hoidetaan. Jonkinlainen maksu tulee Väyrysen mukaan joka tapauksessa.

Rekkaparkit satamiin

Rekkaliikenne on ministerin mielestä järjesteltävä, niin että siitä ei ole haittaa liikenteelle. Tässä rekkaparkit ovat olennaisessa osassa.

- Parkki- tai odotusalueet olisi löydettävä satamista tai niiden läheisyydestä, että ei päästetä tielle enempää autoja mitä raja vetää, Väyrynen sanoo.

Venäjän talouden notkahdusta ja esimerkiksi ja Venäjän valtion antamia suuria pankkitukia ministeri pitää Georgian kriisin aiheuttamina ongelmina. Asiat korjaantuvat hänen mukaansa myös talouden puolella, kun poliittinen vakaus palaa.

Väyrysen mielestä Venäjällä tiedetään, että riippuvuus lännen kaupasta kasvaa. Maan taloudellinen ajattelu on kuitenkin jakautunut kahtia. Toiset ajattelevat Venäjän pärjäävän valtavien luonnonvarojensa turvin omillaan ja toiset vannovat yleisen markkinatalouden nimiin.

- Mikään maa maailmassa ei kuitenkaan pärjää omillaan. Tiettyjä markkinatalouden pelisääntöjä on noudatettava ja peliin osallistuttava, Väyrynen arvioi.

Puutullikysymyksessä kello tikittää ministerin mielestä Suomea vastaan. Tulleja aletaan kerätä 1.1.2009, jos Venäjän kanssa ei päästä tulokseen neuvotteluotta WTO:n jäsenyydestä. Nyt jo suomalaisen teollisuuden on alettava valmistautua siihen, että maksuja tulee.

Kehitysyhteistyö mietittävä uusiksi

Juuri Afrikasta palannut Väyrynen otti kantaa myös kehitysavun perillemenoon ja sen jakeluun. Väyrynen on sitä mieltä, että yleinen budjettituki ei ole läheskään aina hyväksi. Väyrysen mielestä parhaiten köyhiä maita ja niiden asukkaita autettaisiin suuntaamalla kehitysapua tuotantopuolelle.

- Köyhissä maissa talouskasvua synnytetään parhaiten yksityisen sektorin kautta. Suoraan hädänalaisille annettavaa apua tarvitaan, mutta köyhyys purkautuu parhaiten maiden taloutta kohentamalla, Väyrynen sanoo.

Afrikan ongelmat monimuotoisia

Väyrysen mielestä rikkaiden maiden olisi kehitettävä ennen kaikkea maailmankaupan toimivuutta, ja suunnattava kehitysapu uudella tavalla, jotta siitä olisi hyötyä.

- Esimerkiksi Afrikka on erittäin monimuotoinen maa. Joillain alueilla yhteiskunnallinen kestävyys on heikkoa, johtajuus huonoa ja myös luonnontaloudessakin on tehty virheitä, Väyrynen muistuttaa.

Parasta kehitysyhteistyötä ministerin mielestä olisi se, että maailmankaupan järjestelmä saataisiin toimimaan paremmin. Apua olisi hänen mukaansa saatava enemmän yksityiselle puolelle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme