Mainos
Mainos

Venäläisten tonttikaupoista närää Kaakkois-Suomessa

Kaakkois-Suomen kunnissa on alkanut nousta vastarinta venäläisten tonttikauppoja vastaan. Syynä vastustukseen on se, että venäläiset ostavat kuntien kaavoittamat omakotialueet lomakäyttöön. Kunnissa vaaditaan lakimuutosta, joka selkiyttäisi tonttikaupan pelisäännöt.

Venäläisten tonttikaupat kuohuttavat muun muassa Lemin kunnassa. Lemiläisten mielestä maata voi ostaa, mutta veronmaksajien houkuttelemiseksi kaavoitettuja omakotitontteja ei ole tarkoitettu lomakäyttöön.

- Heidän pitäisi sitten tulla tänne asumaankin ja maksamaan veroja. Useat taloista ovat useita kuukausia tyhjillään, toteaa lemiläinen Tuula Hyöppinen.

Veroja ei tule, mutta menoja kertyy. Hankinta-, kaavoitus- ja kunnallisteknisinä kuluina esimerkiksi yhteen Kuukanniemen tonttiin Lemi on satsannut 4000-5000 euroa. Tontti myydään 1000 eurolla venäläiselle, joka maksaa kunnalle vain pienen omakotitalon kiinteistöveron per vuosi.

- Siinä menee 10 vuotta, ennen kuin kiinteistöverolla on tullut katetuksi kunnan satsaamat kulut kyseiseen tonttiin, sanoo Lemin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Auli Kangasmäki.

Nykylain mukaan kunnilla ei ole keinoja estää omakotialueidensa muuttumista venäläisiksi loma-alueiksi.

- Asiassa tarvitaan lakimuutos. Muuten olemme voimattomia, Kangasmäki sanoo.

Lemillä ollaan vielä kuulolla, mutta Parikkalassa seitsemän valittajaa vaatii kunnanhallitusta kumoamaan kaavan vastaisina 11 omakotitontin myynnin venäläisille.

Lemin kunnanjohtaja Simo Luukkanen myöntää, ettei suomalaisen kunnan tehtävänä ole kaavoittaa omakotialueita venäläisille lomakäyttöön.

- Ihmisiä pitää kuitenkin kohdella tasapuolisesti eli siinä mielessä myös venäläiset voivat hankkia Suomesta maata, Luukkanen sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme