Mainos
Mainos

Venäläisturistien tulva alkamassa itärajalla

Perinteinen vuodenvaihteen liikenne Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla on vilkastumassa. Rajaviranomaisten mukaan Venäjältä saapuu lähipäivinä Suomeen moninkertainen määrä turisteja normaaliin verrattuna.

Turisteja Suomeen houkuttelevat venäläisten vuodenvaihteen seutuun osuva lomasesonki sekä osaltaan myös Suomen alennusmyynnit.

Esimerkiksi nyt viikonlopun aikana Vaalimaan raja-aseman kautta saapuu Suomeen yli 15 000 venäläisturistia päivässä.

Vilkkaimmillaan turistien saapuminen on viikon kuluttua, jolloin turisteja tulee noin 20 000 päivässä.

Vaalimaan rajatarkastusaseman varapäällikkö Timo Mäkelän mukaan venäläisturistien virtaa riittää pitkälle tammikuulle.

– Tässä vaiheessa virta on enimmäkseen Venäjältä Suomeen, mutta tammikuun 4. - 5. päivän paikkeilla ensimmäinen aalto lähtee takaisin Venäjälle ja uusi saapuu Suomeen. Silloin siinä on tavallaan tuplaliikenne, kun menijöitä on molempiin suuntiin. Sitten, kun lähestytään tammikuun 12:tta, niin liikennevirta alkaa olla ensimmäkseen Venäjän suuntaan.

Esimerkiksi Vaalimaan rajatarkastusasemalla on lisätty tarkastuspisteitä asioimisen sujuvoittamiseksi. Aseman varapäällikkö Mäkelä arvioi, että jonotusajat saattavat tästä huolimatta venyä pariin tuntiin. Jonoja hillitsee osaltaan se, että raskasta liikennettä on vuodenvaihteen aikoihin vähän.

– Tähän aikaan vuodesta rajatarkastukset keskittyvät lähes yksinomaan henkilöliikenteeseen. Rekat ovat lastinsa ajaneet jo ennen joulua, joten rahtiliikennettä ei juurikaan ole.

Väärennöksiä löytyy harvoin

Vaikka rajan yli liikkuu jopa satojatuhansia venäläisiä, löytyy väärennettyjä asiapapereita harvoin. Mäkelä uskoo, että rajavalvonta on tehnyt tehtävänsä.

– Valvonta lienee onnistunut, myös sanktiot ovat melko kovat. Jos jää kiinni esimerkiksi väärennetystä passista, niin silloin käännytetään rajalta. Viisumi on maksettu turhaan ja päälle tule tulee vielä sakko. Harvemmin enää tällaisia sattuu, mutta joskus kuitenkin. 

Vaalimaan rajatarkastusaseman varapäällikkö Timo Mäkelä muistuttaa vielä vuodenvaihteen lisääntyneestä liikenteestä rajaseudulla.

– Turhaa ajelua seudulla kannattaa välttää. Lisääntynyt venäläisautoilijoiden määrä yhdistettynä vaihteleviin keliolosuhteisiin voi olla hankala yhdistelmä, toeaa Mäkelä.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme