Mainos
Mainos

Venäläistutkimus: Terijoen hallitus Stalinin luomus

Uusien venäläisten tutkimustietojen mukaan Terijoen hallituksen perustaminen vuonna 1939 oli täysin Neuvostoliiton johtajan Josif Stalinin ja hänen lähipiirinsä luomus, eikä suomalaisilla kommunisteilla ollut asiassa juuri sanan sijaa. Tutkimuksen mukaan hallituksen pääministeri Otto Ville Kuusinenkin oli lähinnä vain neuvostojohdon käskyläinen.

Tutkimuksen tehneet professorit Nikolai ja Vladimir Baryshnikov toteavat kirjassaan Terijoen hallitus, että hallituksen perustaminen oli Stalinin karkeimpia ulkopoliittisia virheitä, mikä vaikutti kielteisesti Suomen ja Neuvostoliiton välisiin suhteisiin.

Tutkijat valottavat uudesta näkökulmasta myös Mainilan kuuluisia laukauksia 26. marraskuuta 1939. Asiakirjatietojen perusteella lähin suomalaispatteri olisi ollut vain viiden kilometrin päässä kylästä, kun suomalaiset ovat sanoneet tykistöpattereiden olleen 20 kilometrin päässä.

Sitä, miltä puolelta laukaukset ammuttiin, Baryshnikovit sen sijaan eivät aseta kyseenalaiseksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot