Mainos
Mainos

Venekauppa käy kuumana kesälläkin

Venekauppa on jatkunut vilkkaana eikä ole hiljenennyt edes heinäkuussa. Venealan keskusliitto Finnboat arvioi, että Suomessa myydään tänä vuonna yhteensä noin 17 000 uutta venettä.

Alan yritysten kokonaismyynti on alkuvuonna eli tammi-toukokuussa ollut 3-5 prosentin kasvussa, Finnboatin toimitusjohtaja Jouko Huju sanoo. Tarkemmat tiedot alkuvuoden myynnistä sekä ennusteen tulevasta kehityksestä Finnboat julkistaa ensi kuussa, mutta suunta näyttää siis olevan selvästi ylöspäin.

Takavuosina kuumin kesä on ollut venekaupassa hieman hiljaisempaa aikaa, mutta nykyään sesonkiluonteisuus on Hujun mukaan tasoittunut. Pienimpien, muutaman hevosvoiman moottorilla varustetuissa soutuveneiden kysyntä kuumenee juuri kesä-heinäkuussa, kun lomalaiset ennättävät mökkiveneen hankintaan.

-Niin veneitä kuin perämoottoreitakin myydään läpi vuoden. Tilaustyönä tehtävistä suuremmista veneistä kaupat tehdään viimeistään helmi-maaliskuussa. Pienempiä veneitä kauppiaat ostavat jonkin verran myös varastoon ja niitä myydään sitten läpi vuoden, Huju sanoo.

Alkusyksystä, kun pienempien veneiden ja perämoottorien myynti vähän rauhoittuu, aletaan jo hieroa suuremmista veneistä ensimmäisiä kauppoja seuraavalle kaudelle.

Kasvua jo kymmenen vuotta


Lamavuosina 1990-93 venealan yritysten liikevaihto romahti puoleen. Siitä asti alalla onkin kirjattu pelkkää nousua, ja enimmillään on ylletty 20 prosentin kasvulukuihin. Tälle vuodelle odotetaan noin 400 miljoonan euron liikevaihtoa, mikä olisi lähes neljä kertaa kymmenen vuoden takaista pohjalukemaa suurempi summa.

-Ihmiset näyttävät Suomessa sijoittavan vapaa-aikaan yleiseen talouskehitykseen nähden jopa yllättävän paljon. Yksi selkeä syy on varmaan se, että terrorismi, sars ja muut uhat ovat vähentäneet kiinnostusta ulkomaanmatkoihin ja investointeja on tehty sitten kotimaahan, Huju pohtii.

Veneilyn suosio on muutenkin ollut kasvussa. Veneiden määrän Suomessa arvioidaan kymmenessä vuodessa kasvaneen noin 50 000 kappaleella, vaikka tarkkaa tietoa asiasta on vaikea saada. Jokaista uutta venettä kohden myydään todennäköisesti saman verran käytettyjä, eli yhteensä omistajaa vaihtaa tänä vuonna 30 000-40 000 venettä, Huju arvioi.

Viime vuonna veneiden myynnin arvo kasvoi lähes 19 prosenttia 63 miljoonaan euroon. Moottoreita myytiin 48 miljoonalla ja varusteita 54 miljoonalla eurolla. Venealan yritysten kokonaismyynti, jossa edellisten lisäksi on mukana myös mm. erilaisia palveluita, nousi 14,4 prosenttia 375,2 miljoonaan euroon. Luvuissa ovat mukana Venealan keskusliittoon kuuluvat kaupat, joiden osuus on noin 97 prosenttia koko alan myynnistä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme