Mainos
Mainos

Verenluovutukseen ei rajoituksia Suomessa

Verenluovuttamiseen ei ole tulossa rajoituksia hullun lehmän taudin vuoksi. Australia ja Kanada ovat kieltäneet verenluovuttamisen niiltä, jotka ovat oleskelleet Britanniassa hullun lehmän taudin epidemian aikaan.

Australiassa kieltopäätös tehtiin tänään, Kanadassa jo aiemmin. -Verenluovutuskielto on poliittista ylireagointia, luonnehtii dosentti Jukka Koistinen Suomen Punaisen Ristin Veripalvelusta. Kiellon taustalla on oletus, että hullun lehmän taudin ihmisiin tarttuva muoto, Creutzfeldt-Jakobin tauti, saattaa tarttua verensiirron välityksellä. Koistisen mukaan oletusta ei kuitenkaan ole tieteellisesti todistettu. -Toisaalta ei sitä kyllä ole kumottukaan, Koistinen huomauttaa.

Australiassa ja Kanadassa verenluovutuskielto koskee niitä, jotka ovat oleskelleet Britanniassa vuosina 1980-96 vähintään puoli vuotta. Koistisen mukaan oleskelun raja-aika on vailla tieteellistä perustelua. -Yhtä hyvin se voisi olla kuukausi tai kaksi vuotta. Kanadassa puoleen vuoteen päädyttiin, kun arvioitiin, että se pudottaisi mahdollisten verenluovuttajien määrää korkeintaan 2,5 prosenttia.

Suomessa verenluovutuskiellosta keskusteltiin puolisen vuotta sitten järjestetyssä asiantuntijakokouksessa. -Silloin todettiin, ettei kielto ole järkevä, sanoo Koistinen. Yhdessäkään Euroopan maassa epäilys Creutzfeldt-Jakobin taudin tarttumisesta verensiirron välityksellä ei ole johtanut verenluovutuskieltoihin. Britanniassa verenluovutusta ei ole rajoitettu, mutta plasmaa siellä ei käytetä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot