Mainos
Mainos

Verenluovutusväli pitenee naisilla kolmeen kuukauteen

Miehillä lyhin mahdollinen verenluovutusten väli on edelleen 60 vuorokautta, mutta Suomessa on noin 800 naista, jotka ovat luovuttaneet verta yli neljästi vuodessa.

Verenluovutusväli pitenee naisilla ensi vuoden alussa 90 päivään eli kolmeen kuukauteen. Aiemmin verenluovutusväli on ollut 60 päivää.

Verenluovutusten väliä pidennetään, koska tiheä verenluovutus saattaa altistaa naiset raudanpuutteelle. Erityisesti hedelmällisessä iässä olevien naisten elimistön rautavarastot eivät välttämättä ehdi korjautua kahdessa kuukaudessa, vaikka luovuttaja käyttäisikin Punaisen Ristin jakamia rautatabletteja tai muuta rautalisää. Punaisen Ristin mukaan verenluovutusvälin yksinäänkin on taattava luovuttajan tulevaisuus, koska kaikki eivät voi tai halua käyttää tarjottua rautaa.

Miehillä lyhin mahdollinen verenluovutusten väli on edelleen 60 vuorokautta, mutta heillekin Punaisen Ristin veripalvelu suosittelee yhteensä enintään neljää verenluovutusta vuodessa.

Suomessa on noin 800 naista, jotka ovat luovuttaneet verta yli neljä kertaa vuodessa. Vuosittain verta luovuttaa noin 160 000 suomalaista.

Amerikan-matkaajien rajoitus poistunut

Veripalvelu on myös poistanut Pohjois-Amerikan matkailijoiden verenluovutusrajoituksen. Yhdysvalloissa, Kanadassa tai Meksikossa 23. joulukuuta jälkeen oleskelleet voivat luovuttaa verta ilman erityistä rajoitusta, mutta jo ennen ajankohtaa kyseisissä maissa oleskelleet ovat kuitenkin vielä kuukauden mittaisessa luovutuskiellossa.

Tilapäisen verenluovutuskiellon syy oli Pohjois-Amerikan mantereella levinnyt Länsi-Niilin-virus, joka on kuitenkin nyt laantunut. Virus saattaa tarttua verivalmisteiden välityksellä oireettomasta luovuttajasta potilaaseen.

Yhdysvalloissa on todettu tänä vuonna 2800 Länsi-Niilin-virusinfektiota. Yhtään veren välityksellä saatua virustartuntaa ei ole ollut.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme