Mainos

Veripalvelu aloittaa yt-neuvottelut - kirurgian kehittyminen syynä

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu aloittaa yt-neuvottelut, joiden piirissä on koko Veripalvelun yli 600 työntekijän henkilöstö. Suunnitellut toimenpiteet saattaisivat johtaa enintään 70 henkilön vähentämiseen.

Neuvotteluesityksen taustalla ovat toiminnalliset ja taloudelliset syyt. Verivalmisteiden käyttö sairaaloissa on vähentynyt siinä määrin, että Veripalvelulla on merkittävää ylikapasiteettia toiminnoissaan suhteessa tarpeeseen ja taloudelliseen kantokykyyn.

Veripalvelun tulos oli toissavuonna 2,3 milj. euroa tappiollinen ja viime vuonna 0,8 milj. euroa tappiollinen. Tälle vuodelle ennustetaan noin miljoonan euron tappiota.

Veripalvelu saa rahoituksensa sairaaloille toimitetuista valmisteista ja palveluista saatavista korvauksista. Veripalvelu ei tavoittele toiminnallaan voittoa, mutta sen toiminta ei myöskään voi pitkään olla tappiollista.

Verivalmisteiden käyttö vähentynyt

Veripalvelun heikentyneen taloudellisen tilanteen taustalla on vähentynyt verivalmisteiden käyttö Suomessa. Esimerkiksi vuonna 2012 tarvittiin punasoluja noin 5 % ja verihiutaleita eli trombosyyttejä noin 4 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Vuonna 2013 punasolujen käytön ennustetaan vähenevän edelleen 5 % ja verihiutaleiden jopa 10 %.

Suomessa on tähän asti käytetty väestömäärään suhteutettuna punasoluja ja etenkin verihiutaleita enemmän kuin Länsi-Euroopassa keskimäärin. Nyt käyttömäärät ovat lähestymässä eurooppalaisia keskitasoja.

Veripalvelu on yhteistyössä sairaaloiden kanssa pyrkinyt tasaamaan ja yhdenmukaistamaan verivalmisteiden käyttöä verensiirroissa ja myös kirurgian kehittyminen on vähentänyt käyttöä.

Tämä on valtakunnallisesti hyvä asia ja varmistaa, että verta riittää kaikille tarvitsijoille. Veripalvelun on samalla sopeutettava toimintaansa vähentyneen veritarpeen edellyttämälle tasolle.

Joka päivä 900 luovutusta

Verta ei voi tehdä keinotekoisesti, joten verenluovutuksia tarvitaan edelleen suuri määrä joka päivä, jotta kaikille verensiirtoja tarvitseville potilaille voidaan turvata tarvittavat verivalmisteet. Verta tarvitaan esimerkiksi leikkauksissa, onnettomuusuhrien auttamisessa sekä syöpäsairaiden ja keskoslasten hoidossa.

Tällä hetkellä Suomessa tarvitaan edelleen jokaisena arkipäivänä noin 900 verenluovutusta. Veripalvelu kehittää verenluovutusverkostoa ja luovuttajien kutsutoimintaa siten, että se toimii koko Suomen potilashoidon kannalta tehokkaalla mitoituksella ja myös joustaa verentarpeen tulevien muutosten mukaan.

Veripalvelu keskittää

Veripalvelulla on tällä hetkellä toimintaa 17 paikkakunnalla. Helsingissä toimii Veripalvelukeskus, jossa tuotetaan verivalmisteet sekä sairaaloiden tarvitsemat laboratoriopalvelut ja erilaiset verensiirtojen ja kantasolu- sekä elinsiirtojen tukipalvelut erikoisvalmisteita, lääkevälitystä ja tutkimustoimintaa myöten. Verenluovutusta järjestetään Veripalvelun kiinteissä veripalvelutoimistoissa sekä kiertävissä verenluovutustilaisuuksissa ympäri maan.

Neuvotteluesitys koskee koko Veripalvelun toimintaa ja henkilöstöä.

Veripalvelu teki jo maaliskuussa päätöksen verivalmisteiden tuotannon keskittämisestä Kivihaan veripalvelukeskukseen Helsinkiin ja valmistetuotannon lopettamisesta Oulun yksikössä. Tuon muutoksen yhteydessä Oulun yksikön tuotannossa päättyy yhdeksän työsuhdetta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot