Mainos
Mainos

Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia

SPR:n veripalvelussa on huutava pula verestä. Veripalvelussa eletään nyt vuoden hankalinta aikaa, sillä touko- ja kesäkuussa sairaaloissa tarvitaan normaalia enemmän verta.

Veritilanne on tällä hetkellä erittäin huono O- veriryhmässä. SPR:n verenluovutustoiminnan johtaja Satu Pastilan mukaan verta tarvitaan kuitenkin jokaisesta veriryhmästä.

- Kaiken kaikkiaan tarvimme näitä suurimpia veriryhmiä A:ta ja O:ta. Kaikki veriryhmäthän ovat kuitenkin käyttökelpoisia, eli vaikka ei kuulu A- tai O-ryhmään niin silti myös B- ja AB-ryhmiä tarvitaan, Pastila sanoo.

Parhaiten hyvä veritilanne ja potilaiden hoito voidaan turvata säännöllisten verenluovuttajien avulla. Veripalvelussa toivotaankin, että luovuttajat kävisivät verenluovutuksessa pari kolme kertaa vuodessa.

- Meillä on pula verestä oikeastaan päivittäin. Joka päivä pitäisi saada reilut tuhat luovuttajaa käymään, jotta potilaille saadaan verivalmisteet sairaaloihin. Valmisteet ovat kestoltaan aika lyhytaikaisia ja sen vuoksi me tarvistemme hengenpelastajia joka päivä.

Verenluovuttajaksi sopii lähes jokainen vähintään 50 kiloa painava 18–65-vuotias henkilö. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta tiheimmillään kahden ja naiset kolmen kuukauden välein. Hemoglobiiniarvon tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l.

- Verenluovuttajan pitäisi olla periaatteessa terve, mutta aika monet hyvässä hoitotasapainossa olevat pitkäaikaissairaudet eivät ole este, eivätkä myöskään lääkitykset. Eli verenluovuttajaksi sopii meistä suurin osa, Pastila kertoo.

Veripalvelun verenluovutusjohtaha Satu Pastila muistuttaa, että pienellä vaivalla voi auttaa montaa ihmistä.

- Yhdellä luovutuskerralla yksi ihminen luovuttaa pussillisen koko verta. Tästä tehdään kolmea erilaista valmsitetta. Eli yhdellä luovutuskerralla auttaa kolmea potilasta. Tämä on helppo tapa auttaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme