Mainos
Mainos

Veripalvelu sulkee toimistojaan – syynä verenkäytön vähentyminen

SPR:n Veripalvelu sulkee pienempiä toimistojaan.

Kahdeksan toimistoa suljetaan vielä tämän vuoden aikana Hämeenlinnassa, Joensuussa, Kokkolassa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Porissa, Rovaniemellä ja Vaasassa. Tällä hetkellä toimistoja on 18.

Viestintäjohtaja Willy Toiviaisen mukaan suljettavat toimistot korvataan liikkuvilla verenluovutustilaisuuksilla.

– Verenluovutus näillä paikkakunnilla jatkuu, mutta toimintamallimme muuttuu. Meillä ei enää ole kiinteää toimistoa, vaan me korvaamme kahdeksan toimistoa säännöllisesti järjestettävillä tilaisuuksilla. Tilaisuuksia pidetään ainakin kerran kuukaudessa, ja ne keräävät kymmeniä luovuttajia kerralla.

Toimistojen sulkemisen syynä on verenkäytön vähentyminen sairaaloissa.

– Verta käytetään edelleen sairaaloissa esimerkiksi leikkauksissa ja onnettomuusuhrien hoidossa. Pudotus verenkäytössä on kuitenkin ollut sen verran selkeä eli muutamia prosentteja. Se tarkoittaa, että verta kerätään 20 000-30 000 pussia vähemmän vuodessa kuin pari vuotta sitten.

Toiviaisen mukaan verenkäytön vähentyminen on yleiseurooppalainen trendi, mikä johtuu leikkausmenetelmien ja -teknologian kehittymisestä. Esimerkiksi tähystysleikkauksia tehdään nykyisin paljon.

Toimistojen sulkeminen karkottaa verenluovuttajia

Veripalvelu ei ole vielä tehnyt tarkkoja aikatauluja, milloin kahdeksan toimiston ovet sulkeutuvat lopullisesti. Viestintäjohtajan mukaan liikkuviin verenluovutustilaisuuksiin siirtyminen tulee näkymään myös verenluovuttajien määrässä.

– Kun muutoksia tehtiin edellisen kerran 2000-luvun alussa, niin kyllähän osa luovuttajista koki, että heidän on vaikea tulla luovuttamaan eivätkä he enää pääse juuri silloin kun heille sopii. Tiedämme jo nyt, että osa luovuttajista jättää tulematta, Toiviainen toteaa.

– Toivomme kuitenkin, että vähintään puolet kyseisen paikkakunnan luovuttajista tulee edelleen verenluovutustilaisuuksiin. Silloin me saamme pidettyä verenluovutusten määrän sillä tasolla kuin Suomi tarvitsee.

Vuosittain verivalmisteita tarvitsee yli 50 000 potilasta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme