Mainos
Mainos

Veripula voi iskeä joulun jälkeen – "Joulukiireet ohi ja lahjojen antaminen unohtuu"

Punaisen Ristin Veripalvelussa varaudutaan joulun pyhiin ja tammikuun alkupäiviin aktivoimalla verenluovuttajia. Jouluksi verta on yleensä aika hyvin saatavilla, mutta lisää luovuttajia tarvitaan heti pyhien jälkeen.

– Joulun aikaan ihmisillä on auttamisen halu mielessään. Saamme ennen joulua ihmisiä liikkeelle eikä silloin ole koskaan ollut pulaa luovuttajista. Puutetta verestä voi tulla tammikuussa, kun joulukiireet ovat ohi ja lahjojen antaminen unohtuu vähän enemmän kuin ennen joulua, sanoo lääkäri Johanna Castrén Punaisen Ristin Veripalvelusta.

– Veren tarve ei erityisesti kasva jouluna. Aktiivisuutta tarvitaan, koska keräyspaikat saattavat olla pyhien ja viikonloppujen takia pitkään suljettuina. Tämä on haaste erityisesti verihiutaleiden kannalta, koska ne säilyvät alle viikon. Tämä takia olisi tärkeää, että saisimme heti pyhien jälkeen luovuttajia liikkeelle.

O-ryhmän kantajat saavat useammin kutsuja luovutukseen

Suomessa verta luovuttaa säännöllisesti noin 125 000 ihmistä. Castrénin mukaan määrä on riittävä ja kansainvälisestikin korkea.

– Emme me tämän suurempaa joukkoa tarvitse. Kun osa täyttää sen 71 vuotta ja jää luovuttajaikäkunnasta pois, me tarvitsemme sinne korvaavia nuoria ihmisiä. Ja tarvitsemme sitä samaa sitoutumista, joka suomalaisilla verenluovuttajilla on jo vuosikymmeniä ollut.

Veren punasolujen tarve sairaaloissa viime vuosina on laskenut, mutta esimerkiksi verisyöpäpotilaiden tarvitsemien verihiutaleiden määrä on kasvanut.

– Veriryhmän O- kantajat saavat muita useammin kutsuja verenluovutukseen, koska sitä verta voidaan antaa kenelle tahansa ilman veriryhmätestiä. Toinen paljon tarvittava veriryhmä on A, joka on kaikkein yleisin Suomessa, Castrén sanoo.

Veripalvelun verkkosivuilta voi käydä tarkistamassa oman luovutuskelpoisuuden.

– Luovuttaminen ei ole mahdollista, jos henkilö on sairastanut syövän tai on saanut juuri sydänkohtauksen tai sepelvaltimotaudin. Este on myös se jos on matkaillut malaria-alueella puolen vuoden sisällä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme