Mainos

Veritulpan uhka vaanii aina ehkäisypillereissä

Ehkäisypillerit voivat aiheuttaa veritulpan.

Vaikka riski on pieni, jokaisen niitä käyttävän naisen pitäisi tietää riski ja ainakin lukea lääkkeiden pakkausselosteet. Ranska voi joutua sallimaan uudelleen kieltämänsäDiane 35 -ehkäisypillerin.

Ehkäisylääkkeiden vaarallisuus nousi puheenaiheeksi taas viime viikolla, kun Ranskan lääkevirasto ilmoitti keskeyttävänsä Diane 35 -hormonivalmisteen myynnin. Lääkettä käytetään aknelääkkeenä, joka on samalla myös ehkäisylääke. Ranskassa lääkkeen käyttöön on nyt liitetty neljän naisen kuolema 25 vuoden aikana.

Samaa valmistetta myydään Suomessa kauppanimillä Diane Nova, Cypretyl, Feminil ja Vreya. Niitä syö 25 000 suomalaisnaista. Yhteensä ehkäisypillereitä käyttää Suomessa 215 000 naista.

– Kaikissa ehkäisytableteissa on laskimotukoksen riski. Naisilla, joilla on perinnöllinen riski laskimotukoksiin tai ylipainoa, tai he tupakoivat, riski on suurempi. Riski kasvaa myös iän myötä. Näille naisille pitää miettiä muita ehkäisykeinoja, sanoo ylilääkäri Marja-Leena Nurminen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta Fimeasta.

Ylilääkäri Nurminen korostaa, että laskimotukoksen riski on erittäin harvinainen.

– Riski on niin harvinainen, että sitä ei pysty toteamaan kliinisissä lääketutkimuksissa. Laskimotukos tulee muutamalle naiselle kymmenestä tuhannesta vuoden aikana. Riski on suurin hoidon alussa ja pienenee käytön aikana.

Laskimotukoksen riski on suurempi esimerkiksi raskauden aikana.

Raskaus suurempi tukosriski

Nurminen toivoo, että naiset eivät kohun takia jättäisi ehkäisytabletteja.

– Fimean kanta on se, että nyt ei ole syytä huolestua. Jos tämä asia kuitenkin on mielessä, ota yhteys omaan lääkäriin. Ja lue pakkausselosteet.

Nurmisen mukaan edellinen kohu oli 1990-luvun puolivälissä, jolloin keskusteltiin siitä, aiheuttavatko niin sanotut kolmannen polven ehkäisytabletit enemmän laskimotukoksia kuin vanhemmat ehkäisytabletit.

– Esimerkiksi Isossa-Britanniassa naiset lopettivat ehkäisytablettien käytön kohun takia niin laajasti, että ei-toivotut raskaudet ja abortit lisääntyivät huomattavasti. Laskimotukosten määrä säilyi kuitenkin ennallaan.

Nuorten suosimaan jälkiehkäisytablettiin ylilääkärin kanta on selvä.

– Se ei ole ehkäisyä, vaan hätäratkaisu, jota ei voi käyttää jatkuvasti.

EU:n lääkevirasto voi sallia myynnin Ranskassakin

Suomessa Fimea ei aio vetää Ranskan kieltämiä tuotteita pois myynnistä.

– Tiedossa ei ole mitään uutta hälyttävää tutkimustietoa, mikä antaisi aihetta muuttaa nykyistä kantaamme. En tiedä vielä, mikä Ranskassa käynnisti minun mielestäni pienen ylilyönnin. Tilanne arvioidaan nyt koko EU:n tasolla, Lontoossa toimivassa EU:n lääkevirastossa.

Nurmisen mukaan menee kuitenkin vielä kuukausia ennen kuin EU:n lääkeviraston tieteellinen arvio on valmis. Tämän EU:n yhteisen arvion jälkeen Ranskakin voi joutua sallimaan lääkkeen myynnin uudelleen.

– En olisi hämmästynyt yhtään tästä, toteaa Fimean ylilääkäri Marja-Leena Nurminen.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot