Mainos
Mainos

Verkkoon syntyy valtava potilastietoarkisto

Potilastietojen sähköinen arkistointi valtakunnalliseen tietokantaan alkaa Kuopiossa haasteellisella hetkellä.

Verkon tietoturvallisuus on viime kuukausien lukuisten väärinkäytösten jälkeen kansalaisten erityishuolena. Kukapa nyt haluaisi omat terveystietonsa ja reseptit verkkoon hakkereiden saaliiksi.

– Potilastiedot ovat Kansallisessa terveysarkistossa yhtä turvassa kuin pankkiasiat meillä Suomessa, vakuuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Maritta Korhonen.

Laki antaa viranomaisille mahdollisuuden arkistoida terveystiedot sähköisesti eikä siinä ole potilalalla nokan koputtamista. Laki määrää ja piste.

– Tietojen välittämiseen eteenpäin esimerkiksi toiseen terveyskeskukseen tarvitaan kansalaisen antama lupa. Kun sen kerran antaa, tiedot voidaan verkossa jakaa niille teveydenhuollon ammattilaisille jotka niitä hoitotyössä tarvitsevat.

Tippurin voi salata

Kansalainen voi myös rajata tietoja. Jos esimerkiksi toisella paikkakunnalla hoidetun sukupuolitaudin tiedot halua rajata ulkopuolelle, se onnistuu.

– Potilas voi kieltää kaikkien sellaisten tietojen välittämisen, joita hän ei halua kenenkään tietävän, Korhonen vakuuttaa.

Valtakunnallisen tietokannan rakentaminen alkaa pikku hiljaa Kuopiosta. Kolmen kuukauden seurannan jälkeen päätetään miten ja millä aikataululla sähköinen arkistointi levitetään koko maahan. Laki on jo asettanut tavoitteeksi, että julkinen terveydenhuolto olisi mukana vuonna 2014 ja yksityisen sektori 2015.

– Suomessa on määrätty jo noin 240 000 sähköistä reseptiä eri puolilla maata ja ne tiedot ovat jo tietokannassa. Ne koskevat noin 70 000 henkilöä. Nyt tietokanta kasvaa vähitellen kuopiolaisten tiedoilla, kertoo suunnitteluspäällikkö Marina Lindgren Kelasta.

Kuopiolaistenkaan tiedot eivät mene verkkoon kerta rysäyksellä. Sähköinen arkisto karttuu sitä mukaa kun kansalaiset käyttävät terveydenhuollon palveluja.

Omia tietoja selaamaan

Kansallinen terveystietokanta on jokaisen kansalaisen vapaasti selattavissa. Palveluun kirjaudutaan pääsääntöisesti omilla pankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla osoitteessa www.kanta.fi. Esimerkiksi sähköisesti määrättyjen reseptien tietoja on jo voinut tutkia.

– Hyvin vähän siellä on kuitenkin käyty omia tietoja katsomassa tähän mennessä, Kelan Lindgren paljastaa.

Tietoturvallisuus on viranomaisten ja järjestelmätoimittajan mukaan siis pankkitasoa. Sama koskee myös terveydenhuollon ammattilaisten omia mahdollisuuksia käyttää tietoa.

– Terveydenhuollon ammattilainen kirjautuu palveluun omalla toimikortilla, jossa on normaalit salasanat. Lisäksi esimerkiksi hoitajalla tai lääkärillä on oltava työnantajan antama käyttöoikeus palveluun. Varmenteita on siis rakennettu useita estämään väärinkäytökset, vakuuttaa Maritta Korhonen THL:stä.

– On siis ennalta ehkäisevää varmennusta ja jälkivalvontaa esimerkiksi lokitietojen osalta. Tämä koskee tapauksia, joissa pin-koodit ovat joutuneet tai ne on annettu toisen henkilön käyttöön. Näitä tapauksiahan ei esimerkiksi työnantaja voi ennakolta estää.

Tilaa uteliaisuudelle

Terveydenhuollon ammattihenkilöstö voi jatkossa tutkia potilaan tietoja arkistosta hyvinkin laajasti. Ajatuksena on ollut, että tieto palvelisi toisella paikkakunnalla eteentulevaa äkillistä hoitotilannetta.

– Tätähän kansalaiset ovat jo vuosia toivoneet, että omat tiedot olisivat käytettävissä heti, jos tapaturman hoito alkaa toisella puolella maata. Mutta toki tässä samalla syntyy tilaa uteliaisuudelle, myöntää Kuopion hankkeen projektipäällikkö Riitta Häkkinen.

Koko järjestelmä on rakennettu niin, että potilastieto on fyysisesti aina Suomen maaperällä Kelan hallussa.

– Kela ei itse pääse arkistotietoon käsiksi. Emme siis voi tutkia potilaan terveystietoja, jos olemme vaikkapa ratkaisemassa hänelle jotain etuutta, Marina Lindgren vahvistaa.

Terveystiedon sähköinen luominen, hallinta ja arkistoiti ovat edenneet selvästi hitaammin kuin ennnakkoon odotettiin. Sähköisen arkistoinnin piti esimerkiksi toteutua jo vuonna 2007.

– Koko järjestelmä on haukuttu lyttyyn monta kertaa ja monesta suunnasta. Myös lääkärit ovat olleet tyytymättömiä. Kuopiolla on nyt näytön paikka sähköisen arkistoinnin pilotoijana tehdä historiaa, Kuopion kaupungin palvelualuejohtaja Markku Tervahauta maalailee.

Katso Keimo Lehtiniemen juttu Kuopiosta (Seitsemän uutiset 14.11.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme