Mainos
Mainos

Verkkouutiset: KGB myönsi suursumman rahaa supon päällikölle 70-luvulla

Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB myönsi vanhan asiakirjan mukaan suursumman rahaa suojelupoliisin päällikölle vuonna 1973, kertoo Verkkouutiset.

Lehti on käynyt läpi KGB:n arkistonhoitajan Vasili Mitrohinin Britanniassa julkistetun arkiston KGB:n ulkomaantiedustelusta 1972-84.  

Arkistosta löytyneen asiakirjan mukaan KGB:n ulkomaantiedustelu oli pitkään kiinnostunut peitenimi "Maurista". Tämä vieraili Neuvostoliitossa vuonna 1972 ja suostui yhteistyöhön neuvostotiedustelun kanssa Nato-maiden Suomessa tapahtuvan tiedustelutoiminnan paljastamiseksi.  

Seuraavana vuonna "Mauri" liitettiin KGB:n ulkomaantiedustelun agentiksi ja hänelle myönnettiin 150000 markkaa, asiakirjassa seisoo. Ostovoimaltaan summa vastaa noin 168000:ta euroa nykyrahassa.  

Verkkouutisten mukaan tiedot täsmäävät suojelupoliisin päällikkönä 1972-78 toimineeseen Arvo Penttiin.  

Supon historiikin kirjoittanut professori Kimmo Rentola arvioi Verkkouutisille, että Pentti ei toteuttanut KGB-papereissa esitettyjä lupauksia, vaan suojelupoliisin peruslinja suhteessa Neuvostoliittoon säilyi.  

– Vaikka venäläisten muotoilusta täytyy riisua tavanomainen liioittelu, Pentti meni lupailuissaan selvästi liian pitkälle, Kimmo Rentola sanoo.  

Suuri rahasumma kummastuttaa tutkijaa.  

– Paljoksuisin rahasummaa. Normaalisti KGB oli huono maksaja.  
Hän arvioi, että summa on mahdollisesti myönnetty ja nostettu KGB:n kassasta, mutta suuri osa siitä on valunut korruption takia muualle kuin Suomeen.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme