Mainos
Mainos

Veroasiantuntija: Tasavero vähentäisi verokeinottelua

Sen sijaan pääministeri Vanhasen mukaan työn verotusta on jatkossakin järkevämpää kehittää tuloveroasteikkoja vähentämällä.

Johtava veroasiantuntija uskoo tasaveron tulevaisuuteen Suomessa. Keskuskauppakamarin veropäivässä puhunut professori Kari S. Tikka ennustaa, että vuonna 2010 Suomessa asetetaan työryhmä selvittämään mahdollisuuksia siirtyä tasaveroon, vaikka nykyisin tasaverolla ei ole vahvaa poliittista kantovoimaa.

Tikan mukaan tasavero vähentäisi verokeinottelua. Nykyisin verosuunnittelussa keskitytään siirtämään työn verotusta keveämmin verotetuksi pääomatuloksi. Tämä ei kuitenkaan ole kaikkien käytössä.

Tarvetta uudistukseen lisää Tikan mukaan myös kansainvälinen verokilpailu. Esimerkiksi Virossa ollaan asteittain siirtymässä 20 prosentin tasaveroon. Nykyisin Viron veroprosentti on 24.

Vanhanen ei lämpene tasaverolle

Pääministeri Matti Vanhanen pitää tasaveroa "teoreettisesti kiinnostavana", mutta hänen mukaansa työn verotusta on jatkossakin järkevämpää kehittää tuloveroasteikkoja vähentämällä.

Vanhanen muistuttaa, että nykyinen hallitus on saanut yhden asteikon pois ja tätä työtä on pitkäjänteisesti jatkettava.

Vanhanen toteaa myös, että perintö- ja lahjaverosta ei ole Suomessa syytä luopua. Hänen mukaansa veron nykyiset ongelmakohdat on kuitenkin poistettava ja veroa on kevennettävä ja ajanmukaistettava. Esimerkkinä perintöveron ongelmista hän mainitsi avopuolisoiden verotuksen.

- Vero voi nousta lähes 50 prosenttiin, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan veroon tarvitaan myös inflaatiotarkistuksia, koska niitä ei ole tehty pitkään aikaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme