Mainos

Verokevennykset jäävät vaatimattomiksi

Hallitus on saanut valmiiksi valtion ensi vuoden budjettiesityksen. Alustavien arvioiden mukaan kevyet veronalennukset lisäävät keskituloisen palkansaajan käteen jäävään osuutta 5-10 eurolla kuussa.

Hallitus sai illalla päätökseen ennakoitua vaikeimmiksi osoittautuneet budjettineuvottelunsa. Ensi vuoden budjetin loppusumma on 35,7 miljardia euroa ja alijäämä 201 miljoonaa euroa. Ensi vuoden talouskasvuksi arvioidaan 2,8 prosenttia.

Kiistaa budjetissa aiheuttivat erityisesti palkansaajien verokevennykset, jotka jäävät ensi vuonna pieniksi. Hallitus sopi 315 miljoonan euron kevennyksistä tuloveroasteikkoihin ja vähennyksiin. Ensi arvioiden mukaan keskituloinen palkansaaja saisi 5-10 euroa nykyistä enemmän käteen kuukaudessa.

Kunnallisen ansiotulovähennyksen korotus jää pienemmäksi kuin alun perin kaavailtiin. Silti veroratkaisu aiheuttaa kunnille noin 100 miljoonan euron verotulojen menetyksen.

Hallitus lupaa tukea syksyn tuloratkaisua tarvittaessa sekä verotukseen että työllisyyteen liittyvin keinoin. Jos tuloratkaisu vähentää vielä lisää kuntien tuloja ensi vuonna, menetys korvataan kunnille.

Bensiinistä perittävä vero nousee 4 senttiä litralta. Dieselpolttoaineessa vastaava korotus on 2,15 senttiä litralta.

Budjettiriihessä sovitut lisäykset eri pääluokkien menoihin jäivät nekin vähäisiksi eli alle sataan miljoonaan euroon. Alinta äitiyspäivärahaa korotetaan 1,36 euroa 11,45 euroon. Parannusta tuli myös työttömien äitiyspäivärahaan. Sen sijaan sairausvakuutuksen omavastuut nousevat ensi vuonna.

Ministerit tyytyväisiä vakauttamislinjaan

Tiukan neuvottelukierroksen päätteeksi saavutettu budjettiratkaisu kirvoitti tyytyväisiä kommentteja hallituksen ministereiltä.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö kiitteli, että budjetti jatkaa julkisen talouden vakauttamisen linjaa. Emu-kriteereillä mitattuna budjettiesitys on 0,3 prosenttia prosenttia ylijäämäinen. Pääministeri Paavo Lipponen uskoi, että budjettiesitys kykenee hälventämään jossain määrin niitä huolia, joita kuntien taholla on ollut valtion toimien suhteen. Kuntien asema parani lopulta yli sadalla miljoonalla eurolla alkuperäiseen esitykseen verrattuna.

Kokoomuksen puheenjohtaja, sisäministeri Ville Itälä oli tyytyväinen, että budjettiriihessä päätettiin veronkevennyksistä, mikä oli juuri kokoomuksen pyrkimys. Vasemmistoliiton puheenjohtaja, toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes oli tyytyväinen, että veroratkaisua oli rukattu pienituloisia suosivammaksi.

RKP:n puheenjohtaja puolustusministeri Jan-Erik Enestam kiitteli muun muassa sitä, että kansallinen terveysprojekti voidaan aloittaa uskottavalla tavalla. Peruspalveluministeri Eva Biaudet ei kuitenkaan saanut läpi likikään sitä, mitä hän terveysrahoihin vaati.

Tänään valmistunut hallituksen talousarvioesitys oli seitsemäs, jonka valmistelua Niinistö on valtiovarainministerinä johtanut. Ainakin tällä erää viimeisestä budjettiriihestään Niinistö poistui flunssan kourissa. Illan tiedotustilaisuudessa hän hauskuutti kuulijoita kiittelemällä nuhaisenoloista pääministeri Lipposta paitsi saamastaan tuesta myös tämän jälleen kerran tartuttamasta flunssasta.
(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 23.08.2002)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot