Mainos

Veronalennukset toteutuvat

Hallitus on päässyt ratkaisuun veronkevennyksistä. Kaikkiaan verotuloja pudotetaan 1,55 miljardia markkaa. Ratkaisua luonnehditaan pienipalkkaisia lievästi suosivaksi. Tuloveroasteikon marginaaliprosentteja alennetaan 0,5 prosenttiyksikköä kaikissa tuloluokissa. Ennakonpidätyksissä tämä tulee voimaan toukokuun alusta, ja se näkyy yhden prosenttiyksikön alenemana.

Tulonhankkimisvähennyksen enimmäismäärää nostetaan 300 markalla. Enimmäisvähennys nousee siten 2 400 markkaan. Kunnallisveron ansiotulonvähennystä korotetaan 1 200 markalla, ja samalla tiukennetaan vähennyksen alenemaprosenttia kolmesta 3,5:een. Kunnallisverotuksen enimmäisvähennys nousee siten 9 800 markkaan. Verokortteihin nämä muutokset eivät ehdi vaikuttamaan. Alun perin suunnitelmissa oli myös nostaa matkakuluvähennyksen ylärajaa. Tämä ei kuitenkaan saanut tarvittavaa kannatusta.

Keskeisten työmarkkinjärjestöjen mukaan pääministeri Paavo Lipposen lupaama veroale on osa hallitusohjelman noudattamista eikä meneillään olevaa TES-neuvottelukierrosta. SAK:n ja STTK:n puheenjohtajat tapasivat pääministerin aamulla. Puheenjohtajat varoittavat tuloratkaisujen synnyn vaikeutuvan ja lykkäytyvän viikkoja, jos ensi viikonloppu ei tuota tulosta. Mahdollisesti syntyvä tulos taas tulee muodostumaan miltei kaikkia korotuksia ohjaavaksi ns. yleiseksi linjaksi.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen korosti Huomenta Suomessa, että hallituksen mahdollinen veronalennus ei yksinään riitä tuloratkaisun pohjaksi.

Päätös herätti keskustelua

SAK:lainen Kunta-alan ammattiliitto vaatii valtiota korvaamaan kunnille veronalennuksesta aiheutuvat tulonmenetykset. Tänään kokoontunut KTV:n hallitus katsoo julkilausumassaan, että kuntien verotulojen vähentäminen vaikeuttaa myös käynnissä olevia kunta-alan tulosopimusneuvotteluja. KTV:n mielestä oikeudenmukainen tapa parantaa kuntien taloudellista tilaa olisi alentaa kuntatyönantajien kansaneläkemaksua yksityisen työnantajan tasolle eli 3,15 prosentista 2,4 prosenttiin.

Lund

Metalliliiton puheenjohtaja Per-Erik Lundh (sd.) katsoo hallituksen tekemän veroratkaisun selkiyttävän työmarkkinaosapuolten välistä neuvottelutilannetta. Päätös osoittaa Lundhin mukaan sen, ettei hallituksella ole käytettävissä sellaista veropoliittista ratkaisua, jolla olisi neuvotteluihin ratkaisevaa vaikutusta. Lundhin mielestä tilanne on nyt selvä, ja myös työnantajien tulisi ryhtyä neuvottelemaan tosimielessä.

Veronmaksajien keskusliitto kiittelee hallituksen veroratkaisua oikeansuuntaiseksi. Liiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen korosti kuitenkin, että nyt linjatut muutokset merkitsevät vain veronkiristyksen peruuttamista, ei vielä varsinaista keventämistä.

Suomen teollisuustoimihenkilöiden liiton puheenjohtaja Helena Rissanen (sd.) arvioi hallituksen veropäätöksen neutraloivan tuloneuvottelujen tilanteen: palkkaratkaisu tehdään nyt erillisenä veroratkaisusta.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot